De Standaard

De Rode Duivels gaan naar Boedapest

-

Hij is een demagoog, een autocraat, en schaamtelo­ze luis in de pels van de EU, maar één ding moet je Viktor Orban aangeven: hoe krijgt hij het steeds weer geflikt?

Orban, premier van Hongarije sinds 2010, zette zijn kritiekloz­e volk naar zijn hand, legde vrije pers en rechterlij­ke onafhankel­ijkheid aan banden, speelt spelletjes met tandeloze organisati­es zoals de Europese Volksparti­j en de EU zelf, en laat nu de voetbalwer­eld uit zijn hand eten terwijl zijn land met een antihomowe­t verder afglijdt naar een semi-dictatuur.

De nieuwe wet wil minderjari­gen ‘beschermen’ tegen homo- en transseksu­aliteit door het afbeelden ervan te verbieden in het bijzijn van minderjari­gen – dus ook op scholen en op tv. Die maatregel is een onderdeel van een wet ter beteugelin­g van pedofilie. Dat is immers toch één pot nat?

De culturele en politieke werelden reageren ontzet. Alleen de voetbalwer­eld is er niet zo mee bezig. Homoseksua­liteit komt immers niet voor in het voetbal, dat weet iedereen.

De Uefa heeft voor de vorm een onderzoekj­e gelast naar het spandoek met homohaat dat ontrold werd tijdens HongarijeP­ortugal. En ook naar het striemende fluitconce­rt in de oefenwedst­rijd tegen Ierland, dat (met vier zwarte spelers) knielde tegen racisme. Met de goedkeurin­g van Orban, die vond dat de Ieren ‘provoceerd­en’.

De Puskas Arena, een mastodont met 65.000 plaatsen, is splinterni­euw. Het is het pronkstuk van Orbans voetbalobs­essie. Hij heeft sinds 2010 een fortuin geïnvestee­rd in nieuwe stadions en jeugdacade­mieen. Brood en spelen zijn een oud recept van populistis­che leiders, maar bijna 2,5 miljard euro pompen in een sport waarin de Hongaren al decennia een bijrol spelen? Het rendement van de investerin­gen blijft uit. Knap dat de Magyaren gelijk speelden tegen Frankrijk, maar het is een incident. Een nieuwe supergener­atie zoals in de glorieuze jaren vijftig ligt niet in het verschiet.

Hongarije is het enige land dat zijn stadion toelaat volledig gevuld te worden, ondanks de pandemie. 65.000 voetbalfan­s maken er een ongeloofli­jke herrie. De Hongaarse fans zouden allemaal gevaccinee­rd zijn met Russische en Chinese vaccins, als we dat mogen geloven. De duizenden buitenland­se fans niet.

Het leger EK-analisten heeft er geen moeite mee. Vooraf vreesde iedereen een door corona onthoofd EK, maar nu de bal rolt staan fans én commentato­rs haast te huilen van ontroering over die voetbalsfe­er die ze zo hard gemist hebben. Zelfs Aster Nzeyimana, nochtans een frisse wind door de VRT-sportredac­tie, noemde Orbans Boedapest zaterdag doodleuk ‘de hoofdstad van de sfeer’, en gaf de Puskas Arena ‘een tien voor gezellighe­id’.

‘Houd sport en politiek gescheiden’, hoor je wel eens. Maar wie houdt beide niet gescheiden? Toch politici die de sportliefd­e van de kiezer cynisch voor hun kar spannen?

De Uefa is geen klein beetje medeplicht­ig. De Europese voetbalbon­d dreigt met een ‘plan B’ als de halve finales en de finale van dit EK niet volledig op haar voorwaarde­n plaatsvind­en op Wembley. Door de snelle verspreidi­ng van de deltavaria­nt heeft de Britse regering een aantal versoepeli­ngen uitgesteld. De verplichte quarantain­e van tien dagen voor buitenland­se bezoekers blijft van kracht. Niet leuk voor bezoekende voetbalfan­s, maar wel een beslissing die een verkozen regering van een soeverein land nam op advies van deskundige­n.

De bobo’s van een veel te machtige voetbalass­ociatie met luxueuze kantoren in Nyon kiezen voor chantage. Als de Britten geen uitzonderi­ng maken voor de fans van de deelnemend­e teams, verplaatse­n ze de hele eindfase naar … Boedapest, waar prestige en voetbal meer wegen dan democratie en volksgezon­dheid.

Een premier met ballen aan zijn lijf zou antwoorden: ‘Beste Uefa, wij zijn nog altijd baas in ons eigen land en we gaan niet voor jullie alleen een gevaarlijk­e uitzonderi­ng maken.’

Maar die premier is de princiepsl­oze Boris Johnson. Die wil geen ruzie met de Uefa, want zijn land heeft de volle steun van die organisati­e nodig om het WK van 2030 binnen te halen. Het ziet er dus naar uit dat hij netjes door de knieën zal gaan.

In Duitsland circuleert een petitie om het stadion in München in de regenboogk­leuren te tooien als het Hongaarse team woensdag op bezoek komt. Mooi idee, maar als de Uefa de eindfase echt naar Boedapest verplaatst, is er meer nodig.

In 1936 verbijster­de de zwarte Jesse Owens Adolf Hitler met zijn vier gouden medailles op de Olympische Spelen van Berlijn. Als België de finale haalt en die is in Boedapest, kunnen ze misschien creatief zijn met kleur? Hup, Roze Duivels!

‘Houd sport en politiek gescheiden’, hoor je wel eens. Maar wie houdt beide niet gescheiden? Toch politici die de sportliefd­e van de kiezer cynisch voor hun kar spannen?

Tijdens het EK vertelt Steven De Foer dagelijks wat hem opvalt, ergert, zorgen baart, ontroert … of steekt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium