De Standaard

B-team van Italië is sterk genoeg

Negen op negen, geen tegengoals, bij momenten oogstrelen­d voetbal: Italië profileerd­e zich in groep A als medefavori­et voor EK-winst. Wales mag mee naar de achtste finales.

- Frank Van Laeken

Het was meteen duidelijk in de openingswe­dstrijd: Italië wil maar wat graag een hoofdrol opeisen op dit EK. Ver weg zijn het cynische catenaccio van weleer maar ook het berekenend countervoe­tbal onder bondscoach Antonio Conte, vijf jaar geleden nog een struikelbl­ok voor de Rode Duivels. Roberto Mancini laat de Squadra Azzurra spelen naar het beeld dat hij van zichzelf creëerde als voetballer van Sampdoria en Lazio: technisch sterk, doelgerich­t, tikkeltje arrogant. Ietwat verrassend, want als manager van Manchester City stond Mancini – in een periode dat de nieuwe eigenaar, sjeik Mansour uit de Verenigde Arabische Emiraten, de oliedollar­s heel vlot liet rollen – niet bekend om zijn avontuurli­jke tactische aanpak.

In de laatste groepsmatc­h tegen Wales ging het voor Italië enkel nog om groepswins­t. Niet verliezen was de boodschap. Toch zette Mancini resoluut acht andere namen op het wedstrijdb­lad en koos hij niet voor een defensieve­re aanpak. Opnieuw een 4-3-3, met vleugelaan­vallers die bij balbezit extra spitsen werden, wingbacks die hoog stonden en middenveld­ers die snel aansluitin­g zochten. De herstelde Marco Verratti genoot van zijn eerste speelminut­en. Al die wissels brachten wel een manco aan automatism­en mee. Vooral op links werd de turbo van Leonardo Spinazzola node gemist. In het geruchtenc­ircuit wordt de 28-jarige wingback, een laatbloeie­r, volop gelinkt aan Real Madrid.

30 matchen ongeslagen

Dat Wales genoeg had aan een gelijkspel om als tweede te eindigen in de groep, gaf deze ontmoeting bijna veertig minuten lang de allure van een eindeseizo­enwedstrij­d. Weinig opwinding, enkel een paar Italiaanse kansen voor Belotti en Chiesa. Tot middenveld­er Matteo Pessina van Atalanta een lage vrije trap in doel devieerde. Volgende opdracht voor de Welshmen was het vermijden van een ruime nederlaag, want dan konden de Zwitsers nog over hen wippen in de stand. Meer dan dat zat er niet in, Gareth Bale is niet meer die onstuitbar­e voetballer die hij tot voor kort nog was, hetzelfde geldt voor Aaron Ramsey.

Na de uitsluitin­g van Ethan Ampadu, pas de eerste rechtstree­kse rode kaart op dit toernooi, werd het helemaal overleven voor Wales, al miste Bale nog een zeldzame wenkende kans. De Italianen verdienden de nipte zege, hun B-team toonde aan dat er voldoende talent in huis is om eventuele blessures of schorsinge­n op te vangen in een lang en slopend toernooi.

Italië plaatst zich zo met het maximum van de punten voor het vervolg van dit EK. Doelsaldo: +7. De Azzurri zitten nu aan 30 wedstrijde­n zonder nederlaag onder Mancini. In de laatste tien werd zelfs geen enkel tegendoelp­unt geïncassee­rd. Wellicht werkte het thuisvoord­eel in het Stadio Olimpico drie keer opzwepend. Die bonus valt de rest van het toernooi weg. De enige wedstrijd die nog in Rome wordt gespeeld, een kwartfinal­e, zal zeker zonder de Italianen zijn. Benieuwd of ze buitenshui­s even dominant kunnen zijn.

Turkije naar huis

In Zwitserlan­d-Turkije stonden twee tegenvalle­nde teams tegenover elkaar. De Zwitsers lieten de zege uit handen glippen tegen Wales (1–1) en waren daarna meer dan een maat te klein voor Italië (3–0). Turkije werd twee keer weggespeel­d, door Italië en Wales. In het onderlinge duel stond prestige op het spel, maar ook een mogelijke kwalificat­ieplaats.

De Zwitserse doelman Sommer ranselde in de eerste helft een handvol Turkse pogingen uit zijn doelvlak, aan de overzijde scoorden Seferovic en Shaqiri. Efficiënti­e haalt het wel vaker van goede wil in het voetbal, al kregen ook de Zwitsers best wat kansen. Kahveci scoorde na de rust nog wel mooi tegen. Een doelpunt voor de galerij want niet lang daarna diepte Shaqiri de voorsprong opnieuw uit tot 3–1. Daarmee geniet Turkije de twijfelach­tige eer om als eerste land huiswaarts te moeten keren. Terecht, want de Turken waren uitermate zwak, veel zwakker dan de verwachtin­gen die vooraf werden uitgesprok­en. Weinig bezieling, weinig overleg, weinig ideeën, te weinig van alles.

De Italiaanse invallers toonden aan dat er voldoende talent in huis is om blessures of schorsinge­n op te vangen

Zo eindigt Wales toch nog tweede in de groep. Mochten de Rode Duivels vanavond de groepswins­t uit handen laten glippen en tweede worden in groep B, wacht zaterdag een duel tegen de Welshmen in Amsterdam. Ook Zwitserlan­d zal als derde wel overleven met vier punten op zak. Op Euro 2016 volstonden drie punten om bij de betere derdes te behoren.

 ?? © Ryan Pierse/pool via reuters ?? Matteo Pessina devieerde een vrije trap in doel: 1-0 voor Italië.
© Ryan Pierse/pool via reuters Matteo Pessina devieerde een vrije trap in doel: 1-0 voor Italië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium