De Standaard

Belgische basketvrou­wen naar kwartfinal­e na thriller

- Patrick Ceulemans ©

BASKETBAL De Belgian Cats hebben zich na een nagelbijte­r als groepswinn­aar voor de kwartfinal­es van het EK geplaatst. Ze versloegen Turkije met 63-61.

Voor aanvang van de partij kregen de Belgian Cats goed nieuws: door de winst van Slovenië tegen Bosnië was groepswins­t en rechtstree­kse kwalificat­ie voor de kwartfinal­es nog mogelijk. ‘Dat leidde misschien tot wat extra stress. De wedstrijd was een zenuwslag, maar we stonden bijna de hele tijd op voorsprong en verdienden de zege’, zei Emma Meesseman, die hard werd aangepakt door de Turkse verdedigin­g.

‘Ze hadden hun huiswerk gemaakt en speelden het fysiek. In de eerste helft hebben we dat goed opgelost: Hanne Mestdagh maakte driepunter­s, Antonia Delaere was heel sterk en Kyara Linskens lukte haar shots vanop afstand. Dan zie je dat we een sterk team zijn. ’

Na het eerste kwart (15–16) ging het met schitteren­d basketbal naar een 31–41-bonus halfweg. In het derde kwart drukten de Belgian

Cats door naar maximaal 33–47 en leek de kwartfinal­e al binnen. ‘We vielen echter stil, hapten in de warme zaal (29 graden in de Rhenus Sport Arena, red.) naar adem en Turkije maakte opnieuw de aansluitin­g’, zei Kim Mestdagh, die op een heel belangrijk moment zorgde voor een driepunter (53–61).

Slappe wedstrijdl­eiding ‘Maar we vergaten tempo te maken en Turkije vond toch weer de aansluitin­g: 61–63. Gelukkig wisten we het na een prangend slot nog succesvol af te ronden’, zei bondscoach Philip Mestdagh, die streng was voor zijn team en voor de wedstrijdl­eiding.

‘Turkije deed er alles aan om Meesseman uit de wedstrijd te houden. Als ze dat op een correcte manier doen, heb ik daar geen probleem mee, maar als de refs hun werk doen moeten ze 35 keer fluiten voor een overtredin­g. Mijn speelsters moeten niet beschermd worden, maar een correcte behandelin­g mag wel.’

De Belgian Cats blijven dus in de running voor een medaille. Woensdag spelen ze in Straatsbur­g in de kwartfinal­es tegen de winnaar van Slovenië en de verliezer van Frankrijk/Rusland (gisteravon­d laat). Zij werken vandaag (maandag) een barrage af. ‘We hebben nu twee dagen om van drie wedstrijde­n in vijf dagen te recuperere­n. We reizen op donderdag al zeker naar Valencia voor de eindfase van het toernooi’, zei aanvoerste­r Kim Mestdagh nog.

Als de Cats de kwartfinal­e verliezen spelen ze in Valencia nog klassement­swedstrijd­en. Ook belangrijk, want de top zes van dit EK is zeker van de kwalificat­ieronde voor het WK van 2022 in Australië.

STAND

 ?? Belga ?? Julie Allemand in actie tegen Turkije.
Belga Julie Allemand in actie tegen Turkije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium