De Standaard

Hoezo, het is vergiftigi­ng of verarming?

- Nick Meynen

ECONOMIE Het PFOS-schandaal maakt duidelijk dat we af moeten van het groeimodel, schrijft Nick Meynen.

Het PFOS-schandaal is ‘het einde van een logica’, aldus het commentaar van deze krant (DS 16 juni). Het vertrekt bij een dading tussen een overheidsb­edrijf (Lantis) en een multinatio­nal (3M), een vodje papier dat vastlegt dat wij als belastingb­etalers opdraaien voor hun vreselijke vergiftigi­ng, dat daarover gezwegen wordt en dat niemand er later over moet komen zeuren. Het commentaar stelt dat we, als we dat een probleem vinden, een ‘onoplosbaa­r probleem’ hebben met ‘het groeimodel’.

Welzeker hebben we een probleem met het groeimodel. Psychoanal­yticus Paul Verhaeghe legde het recent nog uit (DS 12 juni), naar aanleiding van Jason Hickels boek Minder is meer,

dat gaat over hoe degrowth de wereld zal redden. Daar zijn niet alleen steeds meer wetenschap­pers, maar ook het European Environmen­tal Agency duidelijk over.

Maar valt er inderdaad ‘moeilijk te beknibbele­n’, zoals in het commentaar staat, op wat in het belang is van chemiebedr­ijven en haven? We krijgen de keuze tussen leren leven met massavergi­ftiging op gruwelijke schaal (‘deze situatie’) of een juridische oorlog voor elk project. Is dat ironisch bedoeld?

Oosterweel is niet ‘elk project’. Het is misschien een van de duurste infrastruc­tuurprojec­ten van Europa, dwars door misschien een van de giftigste bodems van Europa. Het is een joekel van een lock-in, die onomkeerba­ar voor een gigantisch­e uitstoot zal zorgen: eerst bij de bouw, dan nog voor decennia nadien. En in verband met de PFOS-vervuiling (die verder gaat dan rond de geplande bouwput): moet iedereen ‘leren leven’ met een stapel forever chemicals in de directe omgeving? Het gaat hier over chemicalië­n die gruwelijke dingen met ons doen: van kleinere geslachtso­rganen en vervroegde menopauzes tot immuniteit­sproblemen en kanker. Ook bij nog ongeboren achterklei­nkinderen. Daar iets aan doen, staat niet gelijk aan een juridische oorlog tegen elk project. Dat staat gelijk met: ‘potje breken, potje betalen’.

De godheid Groei

Het is fantastisc­h dat deze krant dit schandaal voluit brengt en verfrissen­d dat het opengetrok­ken wordt naar een debat over ons groeimodel. Uit een grootschal­ige bevraging bleek al dat een meerderhei­d van de Europeanen bereid is dat groeimodel op te geven. De vraag klinkt steeds luider: dragen onze chemische bedrijven, mega-snelwegen en mega-havens nog altijd meer bij dan ze kapotmaken?

Laat dit alsjeblief­t inderdaad het einde zijn van de logica dat we gewetenloz­e multinatio­nals en immense verkeersst­romen geen strobreed in de weg mogen leggen. Onze levenskwal­iteit mag geen offer zijn op het altaar van de godheid Groei, waar we al veel te lang blind in geloven.

Het editoriaal eindigt met een zin die mij weer hoop geeft: ‘Alleen een nieuwe logica kan ons uit deze impasse helpen’. Sta me toe al een aanzet daartoe te geven, in tien puntjes.

1. De vervuiler betaalt, wat het ook kost en wie de vervuiler ook is.

2. De overheid ziet erop toe dat de vervuiler de sanering betaalt. Zorgplicht staat in de grondwet.

3. Politici die aan de zorgplicht verzaken door massavergi­ftiging geheim te houden, nemen ontslag.

4. Het gerecht straft verantwoor­delijken voor verzwegen vergiftigi­ng. Ministers staan niet boven de wet.

5. Er komt nultoleran­tie voor de draaideure­n tussen vervuilend­e industrie en de kabinetten die de normen voor die industrie bepalen.

6. Een gezonde leefomgevi­ng is een grondwette­lijk gewaarborg­d recht, vlot verkeer niet.

7. We vervangen het bruto nationaal product door een ander beleidsdoe­l.

8. We maken een welzijnsbu­dget op en organisere­n de economie in functie daarvan.

9. Uit een gezonde leefomgevi­ng met gezonde mensen groeit een gezonde economie.

10. We ruilen TINA (‘There is no alternativ­e’) in voor TAPAS (‘There are plenty of alternativ­es’)

Een gezonde leefomgevi­ng is een grondwette­lijk gewaarborg­d recht, vlot verkeer niet

Donutecono­mie

Er zijn alternatie­ven voor het groeiverha­al. Amsterdam en Brussel experiment­eren met de donutecono­mie van Kate Raworth. Schotland, IJsland, Nieuw-Zeeland, Finland en Wales verenigen zich in een coalitie van Wellbeing Economy Government­s. Bhutan gaat met succes voor Bruto Nationaal Geluk. Ook hier staan economen klaar om beleidsmak­ers te helpen vooral níét terug te gaan naar het neoliberal­e ‘normaal’ dat alles offert op het altaar van groei. Het ‘normaal’ dat bezig was mens én planeet een burnout te bezorgen. Kom ons niet zeggen dat het ofwel vergiftigi­ng ofwel verarming is. Dat is precies wat de smeerlappe­n vertellen die ons dit aandoen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium