De Standaard

Spaanse premier laat Catalaanse separatist­en vrij na pardon

Negen veroordeel­de separatist­en komen op vrije voeten na een pardon van de Spaanse premier. De geste verandert niets aan het lot van Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse leider die in België verblijft.

- Koen Greven, Koen Vidal

Na ruim een jaar en acht maanden heeft de Spaanse regering van premier Pedro Sánchez besloten negen veroordeel­de Catalaanse separatist­en gratie te verlenen. In het verleden verzekerde Sánchez nochtans meermaals dat de veroordeel­de Catalaanse politici en actieleide­rs hun straf zouden moeten uitzitten, maar daar komt hij dus van terug.

De premier zegt in het ‘belang van heel Spanje te handelen’, maar het is duidelijk dat hij uit deze zet ook politiek voordeel wil halen. De linkse coalitie van Sánchez’ socialisti­sche PSOE en Podemos hoopt in ruil voor het gebaar aan de independen­tistas op de nodige steun uit Catalonië. Het is een eerste belangrijk­e stap in het overleg met separatist­ische Catalaanse partijen als de linkse ERC en het conservati­eve Junts per Catalunya.

Na de val van zijn eerste regering in februari 2019 kost het Sánchez ook na zijn pact met het radicaalli­nkse Podemos moeite om aan de macht te blijven. Omdat beide partijen samen in het parlement over slechts 155 van de 350 zetels beschikken, is steun van anderen zoals Baskische en Catalaanse separatist­en vereist. Na de gratie rekent Sánchez op hulp uit Catalonië voor bijvoorbee­ld het goedkeuren van de begroting.

Tot 13 jaar cel

Het conflict over het zelfbeschi­kkingsrech­t van de Catalanen bereikte in oktober 2017 een climax. Na een verboden referendum over afscheidin­g van Spanje werd enkele weken later de republiek Catalonië uitgeroepe­n. Kort daarop zette Madrid de toenmalige regioreger­ing van Carles Puigdemont buitenspel. In oktober 2019 legde het Hooggerech­tshof jarenlange celstraffe­n op aan negen Catalaanse separatist­en voor opruiing en malversati­es met gemeenscha­psgeld. De voormalige vicepresid­ent van de regio, Oriol Junqueras, werd het zwaarst gestraft: hij werd veroordeel­d tot dertien jaar gevangenis­straf. Acht andere separatist­en kregen negen tot twaalf jaar cel. De voormalige Catalaanse leider Puigdemont die samen met vier ‘ministers’ op de vlucht sloeg en vandaag in België verblijft, ontliep tot op vandaag een veroordeli­ng.

Voor Puigdemont zal de zet van Sánchez niets veranderen, zegt zijn advocaat Paul Bekaert. ‘Hoewel mijn cliënt als Europarlem­entslid immuniteit geniet, lijdt het geen twijfel dat de Spaanse autoriteit­en hem bij een eventuele terugkeer meteen zullen aanhouden. Deze pardon heeft alleen betrekking op de politici die veroordeel­d zijn en in de gevangenis zaten. Puigdemont zal enkel van zo’n regeling gebruik kunnen maken als hij zich eerst laat arresteren en veroordele­n. Dat is niet aan de orde.’

Imagoschad­e

Volgens Bekaert is het pardon niet alleen een politieke move van Sánchez, maar gaat het ook om een preventiev­e actie om internatio­nale imagoschad­e te voorkomen. ‘Er verschijnt binnenkort een rapport van de Raad van Europa dat naar ik hoor zeer kritisch is voor de veroordeli­ng en gevangenne­ming van de Catalaanse politici. Daarnaast komt er een beslissing aan van het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g die eveneens negatief zal zijn voor Madrid. Sánchez wil potentiële imagoschad­e voorkomen, maar wil ook het Spaanse gerecht niet bruuskeren. Het afkoelen van de spanningen rond Catalonië bezorgt hem vooral voordelen.’

Of de spanningen rond Catalonië helemaal zullen bekoelen, valt af te wachten. De rechtse oppositie – van het liberale Cuidadanos tot het uiterst rechtse Vox – is fel gekant tegen het besluit van de regering. De Catalanen zelf hebben het over een ‘onvoldoend­e en onvolledig­e stap’. Huidig Catalaans president Pere Aragonès dringt aan op volledige amnestie, al geeft hij toe dat het verlenen van gratie de dialoog met Spanje vergemakke­lijkt.

Een motie van de conservati­eve Partido Popular om de gratie tegen te gaan, haalde geen meerderhei­d in het parlement. Rechts Spanje zocht ook de straat als platform van verzet. De conservati­even en andere tegenstand­ers van het pardon verzamelde­n zich op 13 juni op en rond het Columbuspl­ein in Madrid om zich te laten horen. ‘Als de regering delinquent­en onder deze omstandigh­eden een pardon geeft, dan is ze zelf schuldig aan het overtreden van de grondwet’, stelde de bekende liberale oud-politica Rosa Díez, een van de sprekers tijdens de betoging.

‘Het lijdt geen twijfel dat Puigdemont bij een eventuele terugkeer meteen aangehoude­n zal worden’ Paul Bekaert

Zijn advocaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium