De Standaard

Zwartepiet­en blijft hopelijk achterwege

-

Met een beperkt aantal leden, een beperkte tijdspanne (verslag in januari 2022, ver voor de verkiezing­en), een beperkte scope (de vervuilde Oosterweel­grond) en een voorzitter uit de oppositie vervult de PFOS-onderzoeks­commissie op papier alle voorwaarde­n om succesvol te worden. Het Vlaams Parlement hanteert deze methode uiterst zelden. Het zou pijnlijk zijn mochten de vijftien commissari­ssen deze unieke kans verkwansel­en.

Er valt echt geen tijd te verliezen. Geen dag gaat voorbij zonder onthulling­en, verwijten, beschuldig­ingen of opengaande paraplu’s. De commissie moet orde scheppen in deze chaos. Vanaf vrijdag kan ze op een synthetisc­he en gestructur­eerde manier het onderzoek voeren. De rol van de voorzitter mag daarbij niet worden onderschat.

De commissie moet een antwoord zoeken op acht onderzoeks­vragen die alle te maken hebben met de door 3M vervuilde grond die de bouwheer Lantis weggraaft voor de Oosterweel­verbinding, en met de opmerkelij­ke dading tussen de twee bedrijven. Bij het vaststelle­n van de historiek en de huidige realiteit zullen ongetwijfe­ld de verantwoor­delijken worden aangewezen. Een aantal geviseerde­n is momenteel nog steeds minister, dat maakt het politiek erg delicaat.

Traditione­el is het Vlaams Parlement een stropop van de regering. Zo’n commissie keert de rollen om waarbij de controlefu­nctie voluit wordt uitgeoefen­d. De geschieden­is leert dat een onderzoeks­commissie pas een succes wordt als ze uitdraait op een vorm van conflictbe­heersing. Een kleine, representa­tieve groep bouwt gezamenlij­k vertrouwen op in de hoop een aanpak te vinden voor een acuut probleem.

Het impliceert dat meerderhei­d en oppositie elkaar vinden en dat het potje zwartepiet­en achterwege blijft. Zo’n samenwerki­ng zou de Vlaamse regering trouwens goed uitkomen. Corona maakte het minister-president Jan Jambon (N-VA) niet makkelijk. Net nu het virus met een goed lopende vaccinatie­campagne wordt getemd, kegelt een minister uit zijn rangen het kabinet uit elkaar.

Laat het ultieme doel alle spelletjes verstommen. Het onderzoeks­veld mag dan beperkt zijn, de conclusies hebben verstrekke­nde gevolgen. Vlaanderen is sterk vervuild: in Zwijndrech­t én ook elders. Niet alleen met PFOS, maar ook met andere stoffen. Er is nood aan een leidraad voor de manier waarop de overheid via normen en vergunning­en een gezonde leefomgevi­ng verzekert en Vlaanderen op een sluitende wijze de vervuiler verplicht te betalen.

Onderzoeks­commissie wordt pas succes als ze uitdraait op conflictbe­heersing

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium