De Standaard

Zweden legt zwendel met coronatest­s bloot

- Ellen De Muynck ©

SCHANDAAL In Zweden zijn de jongste maanden wellicht tot 100.000 vakantiega­ngers vertrokken met een mogelijk valsnegati­ef resultaat van hun coronatest.

Het Zweedse privézorgb­edrijf Doktorgrup­pen wordt ervan verdacht negatieve testresult­aten te hebben uitgereikt zonder de monsters van afgenomen PCR-tests daadwerkel­ijk te laten analyseren. Die tests waren noodzakeli­jk voor Zweden die naar het buitenland reisden. Mogelijk werden tot 100.000 nietsvermo­edende vakantiega­ngers het slachtoffe­r, honderden gevallen zijn alvast bevestigd, meldde de Zweedse krant Aftonblade­t.

De tests werden voornameli­jk afgenomen bij reizigers die vanaf de luchthaven Arlanda zouden vertrekken. Zij betaalden daarvoor tussen 500 en 1.500 Zweedse kronen per test (50 tot 150 euro), alleen werden de monsters nooit geanalysee­rd. De betrokkene­n kregen sowieso een valsnegati­ef testresult­aat overhandig­d, ongeacht of ze besmet waren of niet.

Hetzelfde bedrijf zat ook achter de website Provtagnin­g.com, dat testresult­aten binnen de zes uur beloofde. De website, nu niet langer bereikbaar, maakte gewag van 60.000 tevreden klanten. De zwendel zou dus enkele miljoenen euro’s opgeleverd kunnen hebben.

De bal zou aan het rollen gegaan zijn toen medewerker­s argwanend werden omdat geen enkel monster positief terugkwam van het lab.

De politie heeft zaterdag drie betrokkene­n opgepakt. Drie anderen worden nog gezocht, onder wie dokter Hammad Al-Saaid, die wordt beschouwd als de spilfiguur. De man kwam recent nog in het vizier van de Zweedse belastingd­ienst, nadat gesjoemel op facturen was ontdekt bij drie zorgcentra die hij leidde, schrijft de Zweedse krant Expressen.

Justitie onderzoekt nu samen met de Zweedse gezondheid­sinspectie IVO de omvang van het bedrog. Anna Starbrink, gemeentera­adslid in Stockholm verantwoor­delijk voor zorg, wijst erop dat de zwendel de verspreidi­ng van het virus ernstig in de hand kan hebben gewerkt, omdat mensen er misschien ten onrechte van uitgingen dat ze gezond waren en dus lakser omsprongen met de coronamaat­regelen.

Ook bij ons kunnen reizigers terecht bij privétestc­entra, zoals op Brussels Airport. Maar de kans dat hier zo’n zwendel met negatieve tests wordt opgezet, is zo goed als onbestaand­e, meent Alin Derom, klinisch bioloog bij Algemeen Medisch Laboratori­um (AML). Hij wijst erop dat de testcentra samenwerke­n met erkende klinische laboratori­a, ‘en die worden aan grondige controles onderworpe­n, onder meer door het Riziv en Sciensano’.

 ?? Rts ?? De Arlanda-luchthaven.
Rts De Arlanda-luchthaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium