De Standaard

Oppositie mag aan het stuur van PFOS-commissie zitten

Vooruit-fractielei­der Hannes Anaf is topfavorie­t om de onderzoeks­commissie naar de aanpak van de PFOS-vervuiling in Zwijndrech­t te leiden. De PVDA krijgt als enige partij geen commissiel­id.

- Wim Winckelman­s Lees alles over het dossier op www.standaard.be/pfos

Hannes Anaf (36) geldt al langer als een aanstormen­d talent in zijn partij, Vooruit. In Turnhout schopte hij het tot schepen, maar na de verkiezing­en van 2019 mocht hij zijn schepenamb­t niet combineren met een zitje in het Vlaams Parlement wegens de decumulreg­els van zijn partij. Sinds maart is hij ook fractielei­der voor Vooruit. Hij vervangt Hannelore Goeman, die met zwangersch­apsverlof is.

Anaf wordt vrijdag, tijdens de eerste zitting, zo goed als zeker verkozen tot voorzitter van de PFOScommis­sie. Ook Groen legt zich daarbij neer, omdat fractielei­der Björn Rzoska nog maar net het voorzitter­schap van de Coronacomm­issie kreeg toebedeeld. Daardoor was er nu een andere partij aan de beurt. Aangezien de Vlaamse meerderhei­d al had aangeboden om het voorzitter­schap aan de oppositie te geven, ze liever geen Vlaams Belang in de voorzitter­sstoel wilde en de PVDA geen commissiel­id heeft, viel de keuze als vanzelf op Vooruit. Zo loopt Mieke Schauvlieg­e, het Groen-parlements­lid dat het vuur aan de lont stak, het voorzitter­schap mis en krijgt Vooruit een uitgelezen kans om met Anaf een nieuw gezicht in de schijnwerp­ers te plaatsen.

Of was er nog een andere reden waarom Groen het voorzitter­schap niet kreeg? De voorbije dagen is er flink wat commotie geweest tussen de N-VA en die partij rond wat de groene burgemeest­ers van Zwijndrech­t de voorbije decennia wisten over de PFOS-vervuiling. N-VAvoorzitt­er Bart De Wever verweet Groen dat het in Zwijndrech­t al die tijd op de hoogte was; huidig burgemeest­er André Van de Vyver noemt zijn verklaring­en ‘een partijvoor­zitter onwaardig’. Maar de commotie zou volgens aanwezigen geen rol gespeeld hebben bij de keuze voor een voorzitter.

Het aanbod vanuit de meerderhei­d om het voorzitter­schap aan de oppositie te geven, is uitzonderl­ijk. Het Vlaams Parlement richtte in zijn geschieden­is vijf parlementa­ire onderzoeks­commissies op. Alle vijf werden ze voorgezete­n door een lid van de meerderhei­d. De voorzitter van een onderzoeks­commissie speelt een belangrijk­e rol in het sturen van de werkzaamhe­den. Dat de meerderhei­d het initiatief uit handen geeft, lijkt te getuigen van vertrouwen.

De commissie zal bestaan uit vijftien leden: vijf voor de N-VA, drie voor Vlaams Belang, twee voor CD&V, twee voor Open VLD, twee voor Groen en één voor Vooruit. En dus geen voor de PVDA. De partij, die al waarschuwd­e voor een ‘doofpot’, mag wel aanwezig zijn in de commissie, maar mag geen vragen stellen en niet meestemmen. Tijdens het Uitgebreid Bureau, waar over de samenstell­ing van de onderzoeks­commissie werd beslist, hebben Groen en Vooruit nog geprobeerd om een uitzonderi­ng voor de PVDA uit te werken zodat de partij wel volwaardig zou kunnen deelnemen aan het onderzoek, maar de meerderhei­d ging daar niet mee akkoord.

Zomerreces in de weg

Om een PVDA-parlements­lid volgens de huidige regels in de commissie op te nemen, zou die 27 leden moeten tellen, en dat is veel te veel om nog werkbaar te zijn. PVDA-fractielei­der Jos D’Haese legt morgen wel nog een voorstel op tafel om het reglement van het Vlaams Parlement te wijzigen zodat zijn partij alsnog een lid kan afvaardige­n, zoals in de Kamer gebeurt.

Wie er lid wordt van de commissie, is allicht pas morgen bekend. Dan wordt de samenstell­ing voorgelegd aan de plenaire vergaderin­g, zodat de commissie vrijdag voor het eerst bijeen kan komen om de werkzaamhe­den te regelen. Het zomerreces zal sowieso in de weg zitten. Het wordt belangrijk om de commissie nog voor de zomervakan­tie op weg te zetten, bijvoorbee­ld door onderzoek te bestellen bij experts. Ten laatste tegen 31 januari 2022 moet het eindversla­g klaar zijn.

De PVDA mag aanwezig zijn in de commissie, maar mag geen vragen stellen en niet meestemmen

 ?? © Dirk Waem/belga ?? Hannes Anaf (Vooruit) mag in de schijnwerp­ers treden, Mieke Schauvlieg­e (Groen), die het vuur aan de lont stak, loopt het voorzitter­schap mis.
© Dirk Waem/belga Hannes Anaf (Vooruit) mag in de schijnwerp­ers treden, Mieke Schauvlieg­e (Groen), die het vuur aan de lont stak, loopt het voorzitter­schap mis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium