De Standaard

Natuur krijgt helft van miljoenen tegen droogte

De miljoenen van de Blue Deal, het pakket waarmee Vlaanderen de toekomstig­e waterschaa­rste wil vermijden, zijn verdeeld. Behalve de natuur krijgen ook de landbouw, bedrijven en waterwegen een deel van de koek.

- Tom Ysebaert

De 343 miljoen euro die was vrijgemaak­t voor de Blue Deal, het pakket Vlaamse maatregele­n rond water en droogte, heeft een bestemming gekregen. Dat gebeurde na advies van de taskforce Droogte. Met het bedrag van 75 miljoen euro van vorig jaar erbij brengt dat het totale investerin­gsbedrag voor de Blue Deal op 418 miljoen euro. Die laatste 343 miljoen komt uit het Vlaamse relancepla­n.

De Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), neemt met driekwart van de middelen het gros voor haar rekening. Minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) draagt 50 miljoen euro bij, minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), 35 miljoen euro.

De helft van de middelen gaat naar herstel of creatie van natte natuur (zie grafiek). Daarin investeren wordt door de specialist­en als de meest kosteneffi­ciënte manier beschouwd om van Vlaanderen de ‘spons’ te maken die water kan vasthouden en weer afgeven als we het nodig hebben.

‘Door moerassen, plassen, natte graslanden en veengebied­en te herstellen, kunnen we de grootste hoeveelhei­d water vasthouden en tegelijk veel koolstof opslaan’, zegt Demir.

Koninklijk­e baan onthard 123 miljoen euro van het natuurgeld is weggelegd voor specifieke projecten. In dat pakket zitten vier ‘vlaggensch­ipprojecte­n’. Dat zijn bestaande initiatiev­en die een extra stimulans krijgen. Zo wordt er in de West-Vlaamse kustduinen gewerkt aan meer infiltrati­e van gezuiverd afvalwater en van regenwater. Overmaatse infrastruc­tuur wordt er onthard, onder meer de koninklijk­e baan in Blankenber­ge, De Haan en Zeebrugge staat op het verlanglij­stje.

Langs de Leie tussen Wervik en Deinze (West- en Oost-Vlaanderen) wordt 500 hectare natte natuur gecreëerd, gespreid tegen 2035.

In de vallei van de Kleine Nete (Antwerpen) worden oeverzones

Door herstel of creatie van natte natuur wordt Vlaanderen een ‘spons’, die water kan vasthouden en weer afgeven als we het nodig hebben

aangelegd, verdwijnt bebouwing en wordt de verdroging van het reservaat De Zegge (DS 28 april) stopgezet.

In het brongebied van de Zwarte Beek (Limburg) wordt de bemestings­druk teruggedro­ngen. Er worden daartoe gronden gekocht die worden ingericht als natte natuur, eventueel met bos aan de rand.

‘Die vlaggensch­ipprojecte­n zijn grootschal­ig en daardoor zichtbaar, hopelijk krijgen ze navolging elders in Vlaanderen’, zegt Patrick Willems, waterbouwk­undige aan de KU Leuven en lid van de taskforce.

Ook steden en gemeenten krijgen hun deel om te ontharden en om water meer ruimte te geven op hun grondgebie­d.

Ook landbouw zit, net als natuur, in de hoek waar de klappen vallen bij langdurige droogte. 74 miljoen euro gaat naar deze sector.

10 miljoen euro gaat naar watervrien­delijke investerin­gen bij landbouwbe­drijven. Voor boeren die een overstap maken naar droogteres­istente gewassen ligt er nog eens 6 miljoen klaar. Er komt ook een bodempaspo­ort, dat alle gegevens die nodig zijn voor een duurzame bedrijfsvo­ering bundelt.

Bedrijven kunnen rekenen op een steuntje als ze investeren in waterbespa­ring, circulair watergebru­ik of het aanwenden van regenwater.

De bevaarbare waterlopen mogen rekenen op 35 miljoen euro. Het gros daarvan is bestemd voor pompinstal­laties op het Albertkana­al en op het kanaal BrusselCha­rleroi, om er de watervoorz­iening voor scheepvaar­t, industrie, drinkwater­bedrijven en landbouw te vrijwaren.

Een niet onaanzienl­ijk bedrag van 21 miljoen euro, ten slotte, gaat naar betere meetnetten die het peil van grond- en oppervlakt­ewater monitoren.

‘Met deze Blue Deal wordt een eerste belangrijk­e stap gezet’, oordeelt Patrick Meire, ecoloog aan de UAntwerpen en lid van de taskforce. ‘Maar er zullen de komende jaren nog veel investerin­gen nodig zijn. Het waterprobl­eem beperkt zich niet tot één vallei, maar raakt heel Vlaanderen.’

 ?? © hh ?? In de duinen wordt gewerkt aan meer infiltrati­e van gezuiverd afvalwater en van regenwater.
© hh In de duinen wordt gewerkt aan meer infiltrati­e van gezuiverd afvalwater en van regenwater.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium