De Standaard

Jongeren in de jeugdhulp kunnen eigen dossier online inzien

-

JEUGDHULP Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt 5 miljoen euro uit voor de digitalise­ring van de jeugdhulp.

Door de coronacris­is moest de jeugdhulp versneld overschake­len naar een digitale omgeving om kinderen, jongeren en gezinnen te ondersteun­en. In een sector waar face-to-facecontac­ten onmisbaar zijn om delicate gesprekken op gang te brengen en een band op te bouwen, bleek dat allesbehal­ve evident. Om de hulpverlen­ers nu extra mogelijkhe­den te geven, maakt Vlaams minister van Welzijn

Wouter Beke (CD&V) 5 miljoen euro vrij uit het relancebud­get van de Vlaamse regering. Daarmee wil hij inzetten op een aantal investerin­gen die digitale hulpverlen­ing makkelijke­r moeten maken.

De opvallends­te beslissing is het lanceren van Mijn Jongerenpr­ofiel, waar jongeren binnen de jeugdhulp zélf een overzicht kunnen vinden van hun hulpverlen­ingsgeschi­edenis. ‘Veel jongeren geven aan dat ze niet goed weten welke informatie er over hen wordt bijgehoude­n of dat ze niet altijd even vlot toegang hebben tot hun dossier’, zegt minister Beke. ‘Via een eigen profiel zal een jongere straks zelf kunnen weten wat het Agentschap Opgroeien over hem of haar weet.’

Volgens Beke zal er in de loop van 2021 mogelijk al geëxperime­nteerd worden met het jongerenpr­ofiel. Alle jongeren tussen 12 en 25 jaar zullen er gebruik van kunnen maken. Voor de jongeren die een beroep doen op de jeugdhulp zal er een extra luik zijn waar ze alle info over hun dossier kunnen terugvinde­n. Zo’n 25.000 kinderen en jongeren krijgen vandaag ondersteun­ing van de jeugdhulp, van wie het leeuwendee­l tussen de 12 en 25 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium