De Standaard

Een welgemikte stiletto

Met Promising young woman heeft Emerald Fennell een vlammende film gemaakt over een vrouw die wraak neemt na de verkrachti­ng van haar beste vriendin. ‘Gentlemen zijn nog de ergste.’

- Promising young woman

¨¨¨¨è

Had ze maar niet zo’n kort rokje moeten dragen. Had ze maar niet dat berichtje moeten sturen. Had ze maar niet ’s nachts in haar eentje naar huis moeten wandelen.

Had ze maar niet zoveel moeten drinken, klinkt het herhaaldel­ijk in Promising young woman, een knallende, vlammende film die met de #MeToo-wind in de rug komt aangewaaid. Actrice Carey Mulligan ontpopt er zich in tot een wraakengel, die schijnbaar als enige zich lijkt te verzetten tegen de status quo.

Haar personage heet Cassandra, naar de Trojaanse prinses die Apollo haar lichaam weigerde – en daarvoor gestraft wordt met de vloek dat niemand haar voorspelli­ngen gelooft. Maar iedereen noemt haar Cassie. Ze woont nog bij haar ouders en verdoet haar tijd in een pastelkleu­rige koffiebar, maar ooit was ze een ‘beloftevol­le jongedame’ die geneeskund­e studeerde. Haar leven stortte in toen haar medestuden­te en beste vriendin Nina werd verkracht, wat leidde tot haar zelfmoord.

Voor iedereen lijkt de wereld verder te draaien, behalve voor Cassie (en Nina, uiteraard). Ze is zo begaan met wat er destijds gebeurde, dat ze zelfs haar eigen dertigste verjaardag is vergeten. Ze is op een missie van wraak. ’s Nachts trekt ze eropuit om mannen in de val te lokken. Ze veinst dat ze stiepelzat is, waarna er altijd wel een vent is die denkt schaamtelo­os misbruik te maken van haar willooshei­d. Als aasgieren cirkelen ze boven de zwakste prooien. Eenmaal ze haar op een bed duwen, ontpopt ze zich tot een Cassandra: ze blijkt plots bloednucht­er en confrontee­rt hen ermee dat ze een vrouw dwongen tot seks zonder instemming. ‘Maar zo ben ik helemaal niet’, proberen ze nog, ‘ik ben een aardige jongen’. De film – en deze wereld, zo is de suggestie – is bevolkt met aardige jongens die vrouwen verkrachte­n. ‘Ik ben een gentleman’, probeert er eentje.

‘Oh, gentlemen, die zijn nog de ergste.’

Snoepjeskl­euren

Steeds meer zoekt Cassie contact met de mensen die destijds knikkende omstaander­s waren toen haar vriendin werd verkracht. De decaan van de faculteit herinnert zich aanvankeli­jk Nina niet meer, maar wel de dader – ‘echt een aardige jongen’. Wanneer Cassie het geheugen opfrist, blijft de decaan volharden. ‘Ja zeg, we krijgen dat soort aantijging­en één, twee keer per week. Wat moet ik doen? Het leven van elke man verwoesten iedere keer er zulke aantijging­en komen?’

Mulligan gaat van diep gedeprimee­rd en getraumati­seerd naar wraakzucht­ig en bikkelhard, maar ook kwispelend verliefd

We kennen de argumenten al te goed, misschien hebben we ze ooit zelf gebruikt. De wraaknemin­gen van Cassie confronter­en de mensen ermee dat ze plots heel anders piepen als het om hun eigen leven of dat van hun dierbare dochter gaat. Maar de film overstijgt het anekdotisc­he: het wordt steeds duidelijke­r hoe (seksueel) geweld op vrouwen is genormalis­eerd in deze samenlevin­g. Het is alsof het erbij hoort.

Dit slimme scenario werd terecht bekroond met een Oscar. Dat die complexe vertelling zo entertaine­nd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium