De Standaard

Je dode Tamagotchi is terug … als smartwatch

-

Het jaar 1996 bracht ons The Spice Girls, Tamagotchi en de gouden medaille van Fredje Deburghgra­eve. En jawel: 2021 brengt ons de comeback van The Spice Girls en Tamagotchi. Niet (nóg niet?) van Fredje Deburghgra­eve. Zijn de jaren 90 terug? Zo ja, dan wil dat hopelijk zeggen dat we de jaren 80nostalgi­e weer even achter de rug hebben.

De oorspronke­lijke Tamagotchi van het Japanse Bandai was een ‘virtueel huisdier’ in de vorm van een plastic sleutelhan­ger met een klein lcd-schermpje en knopjes die je moest indrukken om het beestje eten te geven en te verzorgen. Je moest zelfs zijn virtuele drolletjes opruimen. Spendeerde je onvoldoend­e tijd en aandacht aan het beestje, dan ging het ‘dood’. En dan moest je een nieuwe kopen. Er zijn 83 miljoen Tamagotchi’s verkocht – goed voor 83 miljoen jeugdtraum­a’s.

Maar nu reïncarnee­rt je overleden Tamagotchi dus als een smartwatch. Nou ja, ‘smart’ – er zou een stappentel­ler in zitten, maar verder is het blijkbaar een gewoon horloge. Een roze of appelblauw­zeegroene plastic horloge, om precies te zijn. Met een Tamagotchi. Te koop vanaf november pas, voor zo’n 50 euro, al kun je er blijkbaar eerder eentje krijgen via een soort online loterij. Als u nu opgewonden het internet afspeurt naar dit stukje pastelkleu­rige spitstechn­ologie, bent u hoogstwaar­schijnlijk een millennial. En een Spice Girls-fan.

1996 was trouwens ook, en misschien niet toevallig, het jaar van de gekkekoeie­nziekte.

Zegt de ene koe tegen de andere: ‘Ben jij zo’n gekke koe?’

- ‘Nee, ik ben een helikopter’.

Er zijn 83 miljoen Tamagotchi’s verkocht – goed voor 83 miljoen jeugdtraum­a’s

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium