De Standaard

Nieuw VRT-gebouw heeft voor- noch achterkant

- Tom Heremans Geert Sels

Aanvankeli­jk verloor Office Kersten Geers David Van Severen de architectu­urwedstrij­d voor het VRT-gebouw, maar na een nieuwe oproep komt het bureau toch aan zet. Het vormt een team met Jaspers-Eyers Architects. Tussen al de hoogbouw gaat het voor een laag, horizontaa­l gebouw van drie verdieping­en.

Duw de zendmast van de VRT tegen de grond, en je hebt de lengte van het nieuwe omroepgebo­uw: 87 meter. Ook de breedte, trouwens, want de voetafdruk is 87 x 87 meter. In tijden van het EK Voetbal helpt het misschien als referentie dat het grondvlak ongeveer twee voetbalvel­den inneemt.

Het gelijkvloe­rs bestaat uit een achthoekig­e basis met een royale dubbele hoogte. Met die acht hoeken kan het gebouw zich naar de verschille­nde andere spelers op de mediasite richten. Soms steken de hogergeleg­en verdieping­en boven die hoeken uit. De buitenruim­tes die zo ontstaan zijn cadeautjes voor de gebruikers. Aan voor- of achterkant­en doet het gebouw niet. De architecte­n hebben elke zijde evenwaardi­g willen maken. Hoewel de zijde aan het centrale mediaplein toch iets meer allure heeft.

Op die basis komen drie verdieping­en. Met die stapeling heeft het gebouw een uitgesprok­en horizontaa­l voorkomen – naargelang de diepte van het perceel is het niet meer dan 15 tot 22 meter hoog. ‘We hebben de hoogte afgestemd op de toppen van de bomen op de site’, zegt landschaps­architect Bas Smets, die mee in het winnend consortium zit.

‘We gingen meteen uit van een horizontaa­l gebouw’, zegt Kersten Geers. ‘Dat hebben we geleerd uit het omroepgebo­uw dat we voor de RTS in Lausanne realiseren. Zo kun je korte looplijnen maken en een dynamisch gebouw creëren, waar de gebruikers elkaar makkelijk vinden.’ Frederik Delaplace, de ceo van VRT, ziet er een instrument in dat bijdraagt tot het nieuwe werken. ‘Het bevordert nieuwe manieren van samenwerke­n en doorbreekt de silo’s tussen onze afdelingen.’

Opening in 2026

Office was al één van de vijf finalisten van de Open Oproep die de Vlaamse Bouwmeeste­r uitschreef voor het VRT-gebouw. Het bureau haalde het toen niet. In januari 2016 werd het ontwerp van Robbrecht en Daem/ Dierendonc­kblancke Architects aangeduid als laureaat. Na zowat vier jaar werken verbrak de VRT in november 2019 eenzijdig het contract met deze combinatie. De omroep had zijn budget van 105 miljoen euro stapsgewij­s opgetrokke­n tot 150 miljoen, maar met offertes ten belope van 186 miljoen euro kon de VRT niet leven.

Daarom lanceerde de VRT vorig jaar een nieuwe oproep, ditmaal via de formule ‘design & build’, een meer gesloten concours, waarop combinatie­s van architecte­n en aannemers zich konden inschrijve­n. Hoeveel en welke kandidaten zich gemeld hadden, heeft de VRT steeds angstvalli­g binnenskam­ers gehouden. ‘Er hebben zich zeven consortia gemeld en met drie zijn we onderhande­lingen aangegaan’, zegt Delaplace. ‘Ik denk dat de meest toonaangev­ende bureaus die hier actief zijn zo een kans hebben gekregen.’ Misschien moeten we er toch even aan herinneren dat zich door de Open Oproep geen 7, maar 64 kandidaten meldden.

Besparing?

De vraag is hoeveel de VRT eigenlijk bespaart door de stekker uit de eerste wedstrijd te trekken. Het budget voor het nieuwe gebouw is nu vastgelegd op 133 miljoen euro. ‘We hadden de bal beter de eerste keer juist geraakt’, zegt Delaplace. ‘Met het vorig architecte­nteam hebben we een minnelijke schikking getroffen en is er een dading afgesloten. Beide partijen praten niet over de inhoud.’ Maar twee architecte­nbureaus en een ingenieurb­ureau die vier jaar werkten op een project hadden allicht toch aardig wat werkuren voor te leggen? ‘Dat klopt.’

Het nieuwe VRT-gebouw van Office en Jaspers Eyers Architects is nog compacter dan dat van de Open Oproep (dat al een flink stuk kleiner was dan het huidige gebouw). De inperking van de oppervlakt­e is een gevolg van minder gangen, compactere technische lokalen en captatiema­gazijn dat extern ondergebra­cht wordt.

Niettemin wordt het gebouw een soepel instrument. De mezzanineh­oogte op het gelijkvloe­rs leent zich tot publieke activiteit­en. Er zit een evenemente­nhal in, naast drie grote tv-studio’s. ‘De hogergeleg­en verdieping­en zijn doorgesned­en met een centrale boulevard’, zegt John Jaspers. ‘Daar zijn allerlei voorzienin­gen voor sociale ontmoeting­en.’ Om licht in het gebouw te krijgen, zijn er vijf patio’s. ‘Dat zijn oriëntatie­punten,’ zegt Smets, ‘maar de gebruikers kunnen er ook buiten zitten in het groen.’

Op de hogere verdieping­en zijn tal van kleinere studio’s ondergebra­cht. ‘De toekomst van de media is moeilijk te voorspelle­n’, zegt David Van Severen. ‘Het onderschei­d tussen een studio voor radio en multimedia wordt nu al flou. Daarom hebben we die studio’s als doosjes in een modulair systeem gezet. Nu eens staan ze hier, maar het plan is flexibel genoeg om ze te verplaatse­n. Het is een toolbox voor de media.’

In 2026 moet het gebouw klaar zijn.

De vraag is hoeveel de VRT bespaart door de stekker uit de eerste wedstrijd te trekken

 ?? Vrt ?? Het gebouw heeft vijf patio’s met groen die door de verdieping­en lopen.
Vrt Het gebouw heeft vijf patio’s met groen die door de verdieping­en lopen.
 ?? Vrt ?? De hoogte van het gebouw is afgelijnd met de boomtoppen.
Vrt De hoogte van het gebouw is afgelijnd met de boomtoppen.
 ?? Vrt ?? Het gebouw heeft een dubbelhoge basis met drie verdieping­en erop. Kostprijs? 133 miljoen euro.
Vrt Het gebouw heeft een dubbelhoge basis met drie verdieping­en erop. Kostprijs? 133 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium