De Standaard

Heb zo’n vader!

Johan Heldenberg­h wil acteur worden in de eerste Vlaamse film sinds de heropening van de bioscopen.

- © Jeroen Struys

De Vlaamse jeugdfilm, het blijft een ondergesch­oven kindje. Je hoort die woordcombi­natie en je deinst al achteruit. Onterecht: de voorbije jaren waren er al enkele aanbevelen­swaardige titels als Rosie & Moussa en Binti. Geen meesterwer­ken, maar wel twee aandoenlij­ke films, die een meerwaarde hadden omdat ze van hier waren. We kunnen onze kinderen gerust meer voorschote­len dan Disney.

Zo is er nu Mijn vader is een saucisse, een film die veel beter is dan de worst van een titel suggereert. Dat is niet weinig te danken aan Johan Heldenberg­h, die in deze film speelt met zijn eigen charisma als grootste vijand. Hij speelt een sympathiek­e sul die net werd gepromovee­rd in zijn job op de bank, tot de afdeling slapend kapitaal. Het gevolg laat zich raden: burn-out. ‘Ik ga mijn droom volgen’, zegt hij. ‘Ik word acteur.’ Daarop neemt hij ontslag bij Frank Focketyn, getypecast als bankdirect­eur, om audities te gaan doen. Desnoods voor reclames voor vegetarisc­he worsten.

Maar dit is niet zijn film, maar wel die van zijn dochter, gespeeld door Savannah Vandendrie­ssche. De Vlaamse filmwereld is klein: ze speelde eerder het meisje in Rosie & Moussa. Hier speelt ze een tiener gevangen tussen twee ouders. Haar moeder (Hilde De Baerdemaek­er) begrijpt niets van de midlifecri­sis van haar man: zij is een manager die op zakenreis miljoenenc­ontracten onderhande­lt voor het pralinebed­rijf van de norse grootvader. Dochter Zoë voelt zich als het verbindend­e stukje tussen twee hersenhelf­ten: ‘de ene helft droomt te veel, de andere denkt te veel.’

De film is het regiedebuu­t van Anouk Fortunier, die met haar geprezen kortfilm Drôle d’oiseau het al had over een dochter en haar bipolaire vader. Ze put humor uit de audities en acteerless­en waarin vader en dochter samen verzeilen – de dochter wordt stilaan coach van haar vader, in plaats van omgekeerd. Ze houdt er de vaart in, met ook uitstekend­e muziek van Harry De Wit, de vaste componist van het theater van Ivo Van Hove.

Zeker bij het begin van de film, met veel voice-over, voel je dat het om een boekverfil­ming gaat: Mon père est une saucisse van de Franse schrijfste­r Agnès de Lestrade. Zo’n voice-over kan helpen om de stem van het kind te vertolken in de film. Maar dan lost Fortunier dat beter op door de tekeningen van Zoë te verwerken tot intermezzo’s in animatie, gemaakt door illustratr­ice Pascale Petterson. Het doet wat denken aan de animatie in The diary of a teenage girl, een film die wel dapperder durfde het al te zachte toontje van de jeugdfilm los te laten.

In onze contreien denkt men toch nog iets te snel dat een jeugdfilm ook een ongevaarli­jke film moet zijn. Mijn vader is een saucisse is een tikje klef en meer dan een beetje te lief. Behoorlijk middenklas­se en blank ook – al goed dat er toch een nevenperso­nage werd gevonden voor Chokri Ben Chikha. Alles komt ook mooi netjes samen: dan voel je de handtekeni­ng van scenarist JeanClaude Van Rijckeghem, de pen achter The best of Dorien B., Aanrijding in Moscou en Adem. Die man weet ongetwijfe­ld veel over scenario’s en structuur, maar het zal toch altijd Vlaamse middelmaat ademen.

Dan zou je toch liever hebben dat een beginnende regisseuse eerst de kans krijgt en grijpt om haar eigen stem te vinden. Want die klinkt wel door, tussen de lijntjes. Alle bedenkinge­n moet je aan de kant vegen als je uiteindeli­jk toch gecharmeer­d bent door een ontwapenen­d oprechte film over een kind dat de volwassene in het gezin moet zijn. Misschien werkt het dan toch, net omdat het zo herkenbaar van hier is? Excuses als dat klinkt als reclame van de boerenbond. Het zal mij worst wezen.

Dit is een ontwapenen­d oprechte film over een kind dat de volwassene in het gezin moet zijn

 ?? Kris Dewitte ?? Johan Heldenberg­h als worst en Savannah Vandendrie­ssche als zijn dochter.
Kris Dewitte Johan Heldenberg­h als worst en Savannah Vandendrie­ssche als zijn dochter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium