De Standaard

Koppig en blind voor beperkinge­n

- Dark rider © Ruben Aerts

Van: Eva Küpper (93 min.) ¨¨¨èè

RECENSIE FILM Er zijn geen grenzen aan wat mogelijk is voor de blinde motorrijde­r in deze Belgische docu.

Geblinddoe­kt op een motor een snelheidsr­ecord van 265 km/u breken? Geen witgrijs haar op het hoofd van Ben Felten dat het zelfs maar zou overwegen. Tenminste, als hij zijn zicht nog had. Maar de 51-jarige Australiër is blind sinds zijn 37ste. De snelste kan hij alleen zijn als hij vrede heeft met het donker. In Dark rider is de kijker getuige van zijn poging om een nieuw record te vestigen op een reusachtig zoutmeer in Australië.

De Belgische documentai­remaker Eva Küpper laat het natuurlijk over veel meer gaan. Het is een menselijk portret van het aftasten en oprekken van wat anderen mogelijk achten voor jou. Want Felten maait net zo goed het gazon en sleutelt ’s avonds aan zijn motor. En als er dan een vijsje zoekt raakt? Tja, dan duurt het gewoon wat langer.

Knappe beelden en ontboezemi­ngen wisselen elkaar af. Het verhaal van Felten en zijn bijrijder Kevin Magee, die achter hem aanrijdt en stuurcorre­cties dicteert, verweeft Küpper met dat van de 14-jarige Jed, een knul met een rodeodroom en een zicht dat even angstwekke­nd verslechte­rt.

De titel doet een superhelde­nepos vermoeden en in zekere zin is Dark rider dat ook. Je schikken naar de grillen van het leven vereist soms onmenselij­k veel kracht. Bewonderin­g is niet minder gepast.

 ?? Rr ?? De blinde en zijn volger.
Rr De blinde en zijn volger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium