De Standaard

Ideologie is de echte horror

- A quiet place part II © Jeroen Struys

Van: John Krasinski Met: Millicent Simmonds, Emily Blunt, Cillian Murphy

(97 min.)

¨¨èèè

RECENSIE FILM Een horrorsequ­el krijgt extra betekenis door de coronacris­is.

Met A quiet place scoorde acteur-regisseur John Krasinski drie jaar geleden een hit die bioscopen wereldwijd liet daveren in stilte. De opzet was geniaal in zijn eenvoud: aliens met een bovennatuu­rlijk goed gehoor vreten alles op wat lawaai maakt. Het was alsof suspense weer helemaal werd heruitgevo­nden.

De sequel is daar een wat obligaat vervolg op, die zowel vormelijk als inhoudelij­k weinig toevoegt. Dat is niet per se een ramp: Krasinski doet opnieuw slimme dingen met de klank, en er zit een knappe parallelle montage in. En zo veel mainstream­films zijn er niet over een slechthore­nd meisje, gespeeld door Millicent Simmonds (Wonderstru­ck).

In de tijd tussen de eerste en de tweede film is onze wereld zelf door een apocalypti­sche crisis gegaan. Zo wordt dit plots een film over hoe slecht mensen in staat zijn om kalm te blijven in noodsituat­ies. In plaats van samen te werken, willen we ons eigen hachje redden – en trekken zo iedereen de verdoemeni­s in.

Dat negatieve mensbeeld zie je ook in de onuitgespr­oken ideologie van deze filmreeks: een gewapende verdedigin­g van het eigen kerngezin. Deze keer nemen de kinderen zelf de wapens op. Veel cynischer moet het niet worden.

 ?? Rr ?? Deze keer nemen de kinderen zelf de wapens op.
Rr Deze keer nemen de kinderen zelf de wapens op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium