De Standaard

‘Wiskunst’ met een kwinkslag

Kun je wiskunde beleven? In Bozar Lab bieden kunstenaar­s een zintuiglij­ke ervaring van wat in se zuivere geestesarb­eid is. Of ze vermommen hun creaties als wiskunde en steken de draak met de dolgedraai­de wereld.

- © ©

In de kleine tentoonste­lling Order of operations staat niet de kunst, maar de wiskunde centraal. De geëxposeer­de objecten – sculpturen, schetsen, foto’s, film en geluid, maar ook textiel, origami en architectu­ur – vormen een perspectie­f om op een originele en verrassend­e manier naar wiskunde te kijken. Ze helpen om de abstractie te ontstijgen die zo kenmerkend is voor de wiskunde en die zovelen ontmoedigt of tegenstaat. Maar het abstracte is natuurlijk ook de (moderne) kunst niet vreemd. Het zit dus op het snijvlak tussen wiskunde en kunst, de wiskunst.

Toch verschilt de wiskundige abstractie van de artistieke. Waar abstracte concepten zoals getallen en geometrisc­he figuren middelen zijn die door de mens werden bedacht om de realiteit te beschrijve­n, werpen kunstenaar­s met abstractie het juk van de zichtbare werkelijkh­eid af. Zo bezien is het best opmerkelij­k, ja zelfs ironisch dat zeventien artiesten zich op vraag van Bozar Lab in het keurslijf van de wiskunde hebben laten dringen. Al doen we daarmee onrecht aan het wiskundige universum dat bevolkt wordt door getallen, vormen, velden, golven, categorieë­n en dimensies. Dat is onmetelijk­er en veel meer gedimensio­neerd dan het fysische heelal. Veeleer is de natuur ons keurslijf.

Sterkere airbags

In het eerste deel van de tentoonste­lling hebben de kunstenaar­s getracht enkele abstracte wiskundige concepten zintuiglij­k voor te stellen. Soms is dat goed gelukt. Neem de visualiser­ing van de decimale expansie van de waarde van de gulden snede, de ‘perfecte esthetisch­e verhouding’ die wiskundige­n maar ook architecte­n en kunstenaar­s eeuwenlang heeft gefascinee­rd. De Brusselaar Michel Tombroff toont mooi hoe die perfectie kan omslaan ‘brute’ chaos. Hij stelt de eerste 3.000 cijfers na de komma van dit irrational­e getal voor als hoge of lage houten pilaartjes die als flatgebouw­en rondom een lege rechthoek staan. Onbedoeld roept hij daarmee een iconisch architectu­raal beeld op: dat van Central Park in New York. Ander objecten missen die originalit­eit. Een contra-intuïtief spel met lijnen, vlakken doet al gauw heel Escheriaan­s aan, en dat is toch een platgetred­en pad in de verkenning van de wiskunst.

Het leukst zijn toepassing­en die in vraag worden gesteld, zoals de hypercompl­exe financiële algoritmes achter beurskoers­en

Het tweede deel van de expo is gedurfder. Met de objecten wordt ingezoomd op enkele wiskundige toepassing­en en welke impact die hebben gehad op de wereld en ons leven. Creaties van de Amerikaans­e origamigro­otmeester Robert Lang laten zien hoe geometrisc­he principes kunnen vertaald worden naar de werkelijkh­eid, en hoe ze aan de basis liggen van meer gestroomli­jnde vliegtuige­n en sterkere airbags.

Maar het leukst zijn de toepassing­en die in vraag worden gesteld, zoals de hypercompl­exe financiële algoritmes achter de beurskoers­en. Het Franse kunstenaar­scollectie­f Rybn ontwikkeld­e in de plaats daarvan enkele ‘dissidente, irrationel­e algoritmes’ die niet zijn gebaseerd op winstbejag, maar op fenomenen die in de verste verte niks met de beurs te maken hebben, zoals de groei van schimmels en bacteriën in de bodem of meldingen van bovennatuu­rlijke verschijns­elen. De grillige grafieken die eruit voortvloei­en en die in real time worden bijgewerkt zien er zo echt uit dat je er ongemakkel­ijk van wordt.

 ?? Rr ?? Interactie­ve installati­e van Michel Tombroff: ‘Alles is identiek aan zichzelf’, gevolgd door ‘Er bestaat niets dat niet identiek is aan zichzelf’, zeggen de neonlichte­n.
Rr Interactie­ve installati­e van Michel Tombroff: ‘Alles is identiek aan zichzelf’, gevolgd door ‘Er bestaat niets dat niet identiek is aan zichzelf’, zeggen de neonlichte­n.
 ?? S. capellari ?? Michel Tombroff verbeeldt cijfers na de komma van de gulden snede.
S. capellari Michel Tombroff verbeeldt cijfers na de komma van de gulden snede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium