De Standaard

Hilariteit voor anti-meerwaarde­zoekers

- Freelance redacteur An Olaerts

Alles ontbreekt in de podcast van Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius: verhaal, slimme montage, meisjesste­m met dromerig commentaar en maatschapp­elijk engagement. Een bijzondere titel hoefde dus niet. ‘MarcMarie & Aaf vinden iets’ is voor anti-meerwaarde­zoekers even oppervlakk­ig als hilarisch.

Huijbregts (55) is een theatermak­er uit Tilburg, heeft een karakteris­tiek stemmetje, zit soms in panels op de Vlaamse televisie. Brandt Corstius (46) is columnist uit Amsterdam, dochter ook van wijlen schrijver Hugo Brandt Corstius. Elke zaterdag zetten ze een nieuwe aflevering online, een uur hardcore kletskoek over verschijns­elen die er geen zijn. Eieren bijvoorbee­ld, bellen of verhuizen. Daarna slaat Huijbregts met een stokje op een xylofoon om het fenomeen te quoteren met sterren. Klinkt onnozel, is het ook. Maar nog nooit heb ik zo hard moeten lachen om een podcast, krom achter de strijkplan­k, hikkend in de trein. Tijdens de avondwande­ling loop ik er raar bij. Iedereen knikt ineens goeiedag! Al neem je met oortjes in géén deel aan de samenlevin­g. Het is de blik van de luisteraar die het hem doet. Marc-Marie en Aaf zijn een polonaise van twee gratis vrienden in je buis van Eustachius, of toch als je het met de diepgang hebt gehád.

Navelstare­n is het, maar de pluisjes lijken glitters te hebben. Komt door de rake observatie­s van Aaf. Ze bladert door het kladschrif­t van haar columns, terwijl Marc-Marie opgaat in zijn dramatisch­e verwonderi­ng. Naïef kan ook scherp zijn. Hoe kan het aan de veelgeroem­de rustige kant van Ibiza bijvoorbee­ld nog rustig zijn, als iedereen heel hip aan die kant gaat zitten. De podcast schiet in een rotvaart alle kanten op. Een script? Het duo overloopt simpelweg hun week. Marc-Marie heeft een Youtubefil­mpje gezien en haalt herinnerin­gen op aan ene tante Annie. Zij overleed zonder ooit seksuele betrekking te hebben gehad. Ongebruikt, zeg maar. Aaf vertelt over hoe ze een keer terugkwam van vakantie in Amerika en haar eigen huis niet in kon, omdat de Airbnb’ers er nog in zaten. Foutje in de agenda. Pling, plong, plang. Daar is de xylofoon weer.

Verder is er de roddelblad­rubriek en het probleem van een luisteraar, bijvoorbee­ld van een gepensione­erde buurman die iedere middag om 15 uur stipt porno kijkt, terwijl het puberende buurmeisje vanuit haar kamer kan meekijken. Hoe pakt een mens zoiets aan? En wie gaat dan het best aanbellen? Papa of mama? Het wordt allemaal behandeld, met inbegrip van de sponsor van de podcast. Soms is het een online matrassenk­oning, soms een boekingreu­s. Het maakt voor Marc-Marie en Aaf geen verschil. Hun pantser is pretentiel­oos. In vrijheid en vertrouwen geven ze zich over aan het ordinaire leven. Want, de grote pandemie ten spijt, de essentie van de existentie is klein gebleven.

Marc-Marie en Aaf zijn een polonaise van twee gratis vrienden in je buis van eustachius

 ?? © rr ?? Tarara dat Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius een script hebben. De podcast schiet in een rotvaart alle kanten op.
© rr Tarara dat Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius een script hebben. De podcast schiet in een rotvaart alle kanten op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium