De Standaard

Israël ongerust over nieuwe covid-uitbraken in scholen

Ondanks de hoge vaccinatie­cijfers moet Israël opnieuw zijn covidrestr­icties bekijken na enkele uitbraken in vooral scholen. ‘Er is geen reden tot paniek, maar ingrijpen is wel geboden.’

- © Jorn De Cock

Terwijl zowat de hele wereld dit voorjaar snel stijgende besmetting­scijfers noteerde, werd Israël al in mei tot ‘groene zone’ verklaard. Het was dan ook het voortrekke­rsland inzake vaccinatie­s. Bovendien gebruikte het bijna uitsluiten­d Pfizer-vaccins, die doorgaans een hogere beschermin­gsgraad bieden tegen de diverse virusvaria­nten dan andere vaccins.

Een factor die weleens wordt vergeten, is dat Israël tegelijk met die vaccinatie­campagne ook zeer strikt de deuren op slot deed. De Taba-grenspost met Egypte werd pas in maart heropend na een heel jaar sluiting. De grote internatio­nale luchthaven Ben Gurion ging eind januari voor weken dicht – ook voor veel Israëliërs die in het buitenland waren gestrand. Gewone buitenland­se toeristen mogen pas vanaf eind volgende week, op 1 juli, opnieuw Israël binnen, en dan nog alleen uit ‘veilige’ landen én als ze volledig gevaccinee­rd zijn.

De geleidelij­ke versoepeli­ng van alle maatregele­n gold aanvankeli­jk ook alleen voor Israëliërs die een ‘groen paspoort’ van volledige vaccinatie konden voorleggen. In april klonk het dat Israël ‘dicht bij groepsimmu­niteit’ zat.

Delta-variant

En toch is de situatie niet helemaal onder controle. Zondagavon­d kwam de nieuwe Israëlisch­e regering samen nadat enkele nieuwe besmetting­shaarden waren vastgestel­d. Vorige donderdag werd covid vastgestel­d bij een meisje dat een show bijwoonde in Beit Shean in het noorden van Israël. Nietgevacc­ineerde gasten werden opgeroepen in zelfisolat­ie te gaan.

Dit weekeinde volgden vaststelli­ngen in diverse scholen. De gemeente Binyamina, ten zuiden van de kuststad Haifa, veranderde als eerste in Israël sinds mei van kleurcode, van groen naar oranje. Daar werden 45 schoolkind­eren positief getest.

Wat de Israëlisch­e autoriteit­en zorgen baart, is dat vooral de meer besmetteli­jke ‘Indiase’ of deltavaria­nt lijkt toe te slaan, en dat in de scholen ook covid werd vastgestel­d bij negen personeels­leden die wel waren gevaccinee­rd.

‘Kalm blijven’

Statistisc­h gezien is Israël beter beschermd dan de meeste andere landen. Zo’n 65 procent van de meerderjar­ige Israëliërs is volledig gevaccinee­rd of heeft antistoffe­n na eerdere ziekte – zowat dubbel zoveel als in België vandaag. Onder inwoners boven de vijftig stijgt het aandeel gevaccinee­rden zelfs naar negentig procent.

Reden tot paniek is er niet, stellen Israëlisch­e experts, want voorlopig gaat het om enkele tientallen nieuwe gevallen per dag. Ingrijpen is wel geboden, klinkt het.

‘Zolang we reizen binnen en buiten Israël, zullen er uitbraken zijn onder mensen, gevaccinee­rd of niet, en vooral onder studenten’, zei professor Eyal Leshem van het Sheba Medical Center, het grootste ziekenhuis van Israël, in de krant Jerusalem Post. De nieuwe uitbraken ‘vertellen ons hoe de toekomst eruit zal zien’, aldus Leshem. ‘Ongevaccin­eerden kunnen besmet raken, volledig gevaccinee­rden ook – maar zij worden beschermd tegen zware ziekte.’

Eyal Leshem

Leerlingen van getroffen scholen moeten alvast opnieuw mondkapjes dragen, testcentra die intussen waren gesloten, worden weer geopend. Er gaan stemmen op om opnieuw strenger te worden aan de grenzen, ook voor Israëlisch­e reizigers, en om quarantain­e-verplichti­ngen weer strikter op te volgen.

Voor het eerst raadt de regering nu ouders formeel aan om ook hun twaalf- tot vijftienja­rigen te laten vaccineren.

‘Laten we nu kalm blijven’, zei Tomer Lotan van het coördinere­nde Magen Israël-programma. ‘Als we meer scholen zien die getroffen worden, en als we meer bewijs hebben van de verspreidi­ng van de delta-variant, dan moeten we ons meer zorgen maken. Voorlopig is dat nog niet het geval.’

‘De nieuwe uitbraken vertellen ons hoe de toekomst eruit zal zien’

Professor Sheba Medical Center

 ?? Reuters ?? Voor het eerst raadt de regering ouders formeel aan om ook hun 12- tot 15-jarigen te laten vaccineren.
Reuters Voor het eerst raadt de regering ouders formeel aan om ook hun 12- tot 15-jarigen te laten vaccineren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium