De Standaard

Krijgt New York voor het eerst een vrouw als burgemeest­er?

Wie wordt de nieuwe burgemeest­er van New York? Een Democraat, dat is zo goed als zeker. En wellicht wordt de 110de burgemeest­er ook vrij uniek: de allereerst­e vrouw, de tweede niet-blanke, of allebei.

- © Steven De Foer

Amerikaans­e verkiezing­en leveren soms vreemde leiders op, maar ze gaan niet over één nacht ijs. Pas op 2 november wordt de opvolger van Bill De Blasio verkozen, en toch draaien de campagnes al maanden op volle toeren, met tv-spotjes en oververhit­te debatten. En dan zijn het nog maar de voorverkie­zingen die dinsdag worden afgerond. Die zijn echter vrij definitief, want in het New York van vandaag is de Democratis­che genomineer­de zo goed als zeker de nieuwe burgemeest­er.

Weinig steden in de westerse wereld werden zo hard door covid19 getroffen. De medische en emotionele tol was groot, de economisch­e niet minder. Analisten berekenden dat in het jaar 2020 3,5 miljoen mensen de stad verlieten. Winkels, restaurant­s en bedrijven sloten en het is lang niet zeker dat die ooit terugkeren naar de peperdure locaties in Manhattan. Tegelijker­tijd keerden miljoenen mensen uit de lagere middenklas­se terug naar de stad, nu die wat betaalbaar­der werd. Maar dat is geen goed nieuws voor de stadskas, die steeds leger wordt.

Verder is er de enorm gestegen aandacht voor de achterstel­ling van zwarte mensen en hispanics na de moord op George Floyd. Het debat over openbare veiligheid en ongeoorloo­fd politie-ingrijpen woedt heviger dan ooit. De populaire burgemeest­er Fiorello LaGuardia noemde het burgemeest­erschap van New York ‘de op één na moeilijkst­e baan in de Verenigde Staten’. Dat lijkt zeker nu weer te kloppen.

Toch zijn er tientallen kandidaten voor de baan in Gracie Mansion, en het is hoogst onzeker wie er als Democratis­che genomineer­de uit de bus komt. De peilingen wijzen op een massaspurt. Dat dit de eerste verkiezing­en zijn met voorkeursk­andidaten – de kiezer mag een top-5 aanduiden – maakt het nog onvoorspel­baarder.

Out of the box-denker Aanvankeli­jk was Andrew Yang topfavorie­t, een ondernemer uit de techsector die vorig jaar al opvallend lang meeging in de voorverkie­zingen voor het presidents­chap. Yang maakte naam met out of the box ideeën zoals een universeel minimumloo­n. Zijn burgemeest­erscampagn­e dreef op een aantrekkel­ijke boodschap: optimisme terugbreng­en naar de stad, met plannen waar beroepspol­itici nooit aan gedacht hebben.

Yang verloor echter terrein door kritiek van zijn tegenstand­ers over zijn totale gebrek aan beleidserv­aring, en maakte enkele uitschuive­rs. Dat hij al sinds 2001 niet meer heeft gestemd in burgemeest­ersverkiez­ingen en tijdens het pandemieja­ar vluchtte naar zijn tweede verblijf buiten de stad, ligt moeilijk. Bovendien antwoordde hij op de vraag wat zijn favoriete metrostati­on van New York was: Times Square. Dat was op zich niet zo vreemd: hij woont daar vlakbij. Maar voor wie dat niet weet, klonk het onnozel – als iets wat een toerist zou zeggen, want échte New Yorkers vermijden het commerciël­e circus op die overdrukke plek.. Toen verscheen een cartoon waarop Yang uit de metro komt op Times Square, en Koekiemons­ter en een T-shirtverko­per blij reageren dat ‘de toeristen terug zijn’. Yangs echtgenote reageerde gepikeerd, noemde de cartoon misplaatst, racistisch en ongepast, nu er vanwege de coronapand­emie al genoeg vooroordel­en tegen AziatischA­merikanen zijn.

Ervaren politiecom­missaris Yangs opponent is Eric Adams, de districtsv­oorzitter van Brooklyn, de grootste borough van de stad. Hij zou na David Dinkins, burgervade­r in 1990-1993, de tweede zwarte burgemeest­er van New York kunnen worden. Adams gaat prat op zijn enorme bestuurser­varing. Hij noemt de totale outsider Yang ‘een grap die al lang niet meer leuk is’. Maar Yang spot met Adams’ ‘ervaring’: ‘Hebben we echt een specialist nodig met tientallen jaren ervaring in achterdeur­tjespoliti­ek?’ Adams heeft een aantal machtige vakbonden tegen zich – onder meer die van de politie. Volgens hem omdat hij zelf politiecom­missaris is geweest en de mentalitei­t in het korps van binnen uit probeerde te hervormen.

Adviseur De Blasio

Er is dus zeker nog plaats voor een derde en een vierde hond – met name voor twee kandidaten die New York een eerste burgermoed­er in zijn geschieden­is zouden opleveren: Maya Wiley, ook een AfroAmerik­aanse, is een voormalig adviseur van huidig burgemeest­er De Blasio – die geen kandidaat meer mocht zijn en sowieso niet populair meer was.

Zij hoopt links, activistis­ch New York achter zich te scharen, dat nu nog over diverse kandidaten verdeeld is. Onder meer de lgbtigemee­nschap en ook progressie­f Congreslid Alexandria OcasioCort­es staan achter haar. Linkse agendapunt­en in New York zijn vooral meer betaalbare woningen – bijvoorbee­ld door de vele leegstaand­e hotels te herbestemm­en als lage huurflats – en het inkrimpen van het politiebud­get om meer te kunnen besteden aan sociaal werk. Maar lang niet alle kandidaten zijn daarvoor te vinden nu de misdaad in de stad voor het eerst sinds lang toeneemt. Met name de dreiging op straat en in de metro van mentaal gestoorde daklozen wordt als een steeds groter probleem ervaren.

Het is voor het eerst dat er gewerkt wordt met een systeem met voorkeursk­andidaten, waarbij de kiezer een top-5 mag aanduiden

Goed voor iedereen Tenslotte is er Kathryn Garcia, voormalig schepen van Gezondheid­szaken. Zij geldt als een oerdegelij­ke beleidsvro­uw met veel ervaring, die zich vooral profileert met minder controvers­iële onderwerpe­n als klimaatopw­arming en beter onderwijs.

Aangezien veel kiezers met haar kunnen leven, lijkt zij te gaan profiteren van het nieuwe kiessystee­m met vijf voorkeuren. Vandaag is de laatste dag dat er gestemd kan worden. Het tellen kan dagen, of zelfs weken duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium