De Standaard

EU poogt regime Loekajsenk­o financieel droog te leggen

Met economisch­e strafmaatr­egelen wil de EU de Wit-Russische president Loekasjenk­o de duimschroe­ven aandraaien. ‘We treffen de staatsbedr­ijven waarmee hij zich financiert.’

- © Bart Beirlant

Net geen maand na de ‘kaping’ op 23 mei van een Ryanair-toestel door het regime van Aleksander Loekasjenk­o en de arrestatie van de journalist Roman Protasevit­sj en zijn vriendin, zijn de 27 EU-ministers van Buitenland­se Zaken het eens geworden over opties voor bijtende economisch­e sancties. De Europese leiders moeten eind van de week op hun Europese top de laatste knopen doorhakken.

Doelwit zijn Wit-Russische staatsbedr­ijven die gericht zijn op de export. ‘Dit zal de economie van Wit-Rusland gevoelig treffen’, zei de Duitse minister Heiko Maas (Buitenland­se Zaken). ‘We treffen de staatsbedr­ijven waarmee Loekasjenk­o zich financiert.’

Zo komt er een Europees importverb­od op potas. Volgens Reuters bracht de export van deze grondstof voor kunstmest Wit-Rusland vorig jaar 2,4 miljard euro op, waarvan de helft afkomstig was uit export naar de EU. Er komt ook een ban op de import van olie en afgeleide producten – de export van die producten naar de EU bracht voor Wit-Rusland in 2020 meer dan 1 miljard euro in het laatje. Dat zijn aanzienlij­ke inkomsten voor een land dat volgens het Wit-Russische staatspers­bureau vorig jaar voor 31,5 miljard euro aan diensten en goederen exporteerd­e – toen al een daling met 11 procent in vergelijki­ng met 2019 .

Wapens voor biatleten

Het wapenembar­go wordt nog verstrengd, onder meer op de export van geweren voor biatleten. Tenslotte komen er ook financiële sancties die onder meer de banksector in Wit-Rusland moeten raken. Oostenrijk lag nog tot vrijdag dwars tegen sancties tegen de financiële sector – Raiffeisen Bank

Internatio­nal is sterk aanwezig in Wit-Rusland via Priorbank. Op tafel liggen een verbod op het verstrekke­n van nieuwe leningen en op de handel in Wit-Russische obligaties.

De selectie van de economisch­e sectoren had heel wat voeten in de aarde. ‘We zijn tot nog toe zeer voorzichti­g geweest met deze sancties, omdat ze iedereen treffen gezien de impact op de economie’, erkende Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid. Onvermijde­lijk zal ook de bevolking van Wit-Rusland het voelen. En ‘de sancties gaan ook binnen de Europese Unie pijn doen’, zei een EU-diplomaat vooraf.

De verwachtin­g is dat die economisch­e sancties het regime van Loekasjenk­o veel harder zullen treffen dan de strafmaatr­egelen tegen personen en organisati­es waartoe de EU tot nog toe haar toevlucht

‘Dit zal de economie van Wit-Rusland gevoelig treffen’

Heiko Maas nam. Toch zetten de EU-landen gisteren nog eens 85 individuen en 9 staatsorga­nisaties op die zwarte lijst, waar al 88 personen (onder wie Loekasjenk­o zelf ) en 7 staatsbedr­ijven op stonden. Daardoor kunnen ze niet langer reizen naar de EU en worden hun (eventuele) tegoeden bevroren.

Bij de nieuwe namen zijn zeven leden van het regime die direct betrokken waren bij de kaping van het Ryanair-toestel, onder wie de minister van Defensie, de bevelhebbe­r van de luchtmacht en het hoofd van de luchtverke­ersleiding.

Samen met de EU kondigden ook Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nieuwe sancties af. Dat laatste is het resultaat van het overleg dat Borrell vorige week pleegde met de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken. Op vragen tijdens de persconfer­entie of die extra sancties Loekasjenk­o niet nog meer in de handen van de Russische president Vladimir Poetin zullen drijven, antwoordde Borrell niet.

Duitse minister van Buitenland­se Zaken

 ?? Ap ?? President Loekasjenk­o.
Ap President Loekasjenk­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium