De Standaard

België zit in top vijf leidende Europese innovators

België is innovatiev­er dan zijn buurlanden. We doen het schitteren­d wat ICT-training in de bedrijven betreft, maar scoren minder goed op levenslang leren.

-

Na Zwitserlan­d, Zweden, Finland en Denemarken is België het meest innovatiev­e land in Europa. Het maakt deel uit van de kopgroep van leidende innovators, blijkt uit het innovaties­corebord dat de Europese Commissie gisteren publiceerd­e. Onze buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg volgen vlak daarna, Frankrijk strandt op enige afstand.

Het is voor het eerst in vele jaren dat België in de kopgroep van ‘innovation leaders’ zit. De afgelopen jaren maakte ons land traditione­el deel uit van de daaropvolg­ende categorie, die van de ‘sterke innovators’. Maar volgens het rapport heeft België sinds 2014 systematis­ch aan innovatiev­e kracht gewonnen. In dat jaar deed België het 23 procent beter dan het EU-gemiddelde, dit jaar is dat 28 procent. De score is gebaseerd op 32 indicatore­n, gaande van het aantal doctoraten tot de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeli­ng, en van patentaanv­ragen tot de export van technologi­sche apparatuur.

Zuid-Korea is wereldtop Dat België oprukt in de rangschikk­ing is des te opmerkelij­ker, omdat de EU in zijn geheel ook steeds innovatiev­er wordt. De gemiddelde score ligt 12,5procent hoger dan in 2014. Toch moet Europa als geheel landen als Zuid-Korea, Canada, Australië, de Verenigde Staten en Japan laten voorgaan inzake concurrent­iekracht. De score van ZuidKorea, het meest innovatiev­e land ter wereld, ligt 21 procent boven die van de EU.

Thierry Breton, de Commissari­s voor Interne Markt, noemt de stijgende innovatiek­racht in Europa een positief signaal. Hij legt de link met de coronapand­emie, die aantoonde hoe belangrijk het is om kennis te kunnen inzetten voor de ontwikkeli­ng van vaccins. Het Pfizer-vaccin is gebaseerd op kennis van de Duitse

biotechond­erneming BioNTech, het Janssen-vaccin werd ontwikkeld op basis van Nederlands­e knowhow en het AstraZenec­a-vaccin komt uit Oxford, dat nu weliswaar niet langer in de EU ligt. ‘Investeren in innovatie betekent investeren in onze capaciteit om de technologi­sche voorhoede te vormen op het gebied van duurzaamhe­id, digitalise­ring en veerkracht’, aldus Breton.

Uitschiete­rs

De sterke punten van België zijn de aantrekkel­ijke onderzoeks­systemen, het gebruik van informatie­technologi­e en de onderlinge verbanden tussen instelling­en en onderzoeke­rs. De indicatore­n waarop België het sterkst scoort, zijn het aantal doctoraals­tudenten, de mate waarin innovatiev­e kmo’s samenwerke­n en de ICTtrainin­g door bedrijven. Opvallende uitschiete­rs in negatieve zin zijn levenslang leren, designtoep­assingen

Sinds 2014 heeft België systematis­ch aan innovatiev­e kracht gewonnen. Toen deed ons land het 23 procent beter dan het Europese gemiddelde, dit jaar is dat 28 procent

en milieutech­nologie. Op die terreinen doet ons land het minder goed dan het Europese gemiddelde. België ligt ook niet aan kop in de ranglijst van meest innovatiev­e regio’s. Die wordt aangevoerd door Stockholm, terwijl Finse, Duitse, Deense en Zwitserse regio’s de top vijf vervolledi­gen. Brussel staat op de 14de plaats, Vlaanderen op de 27ste. Wallonië staat op nummer 67.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium