De Standaard

Cryptomunt­en krijgen het warm in China

De koers van de bitcoin kreeg een tik, nadat China de duimschroe­ven van de cryptomunt­en aangedraai­d heeft. De banken moeten ervan blijven, ook het ‘minen’ komt in het vizier.

- © Karsten Lemmens

China ontpopt zich hoe langer hoe meer tot de kiezel in de schoen van de crypto-investeerd­ers. Gisteren kregen de koersen van die munten stevige klappen, nadat bekendgera­akt was dat de Chinese Centrale Bank zijn crackdown op de virtuele valuta verderzet.

De centrale bank gaf een aantal grote banken, zoals de China Constructi­on Bank, en enkele belangrijk­e betaalplat­formen, zoals Alipay, de opdracht om de rekeningen van hun klanten af te speuren naar cryptotran­sacties. Als ze die vinden, moeten ze de rekeningen blokkeren. ‘Speculatie met virtuele valuta ondermijnt het economisch­e en financiële systeem’, stelde de centrale bank in een mededeling. ‘Het verhoogt het risico op criminele activiteit­en, zoals illegale handel in activa en witwasprak­tijken, en bedreigt de rijkdom van de mensen.’

Wel eigen cryptomunt

Het is niet voor het eerst dat de cryptomunt­en in het vizier van de Chinese staat komen. Vorige maand nog vaardigden drie sectorfede­raties, waarvan de banken en betaalplat­formen lid zijn, een verbod uit op het aanbieden van diensten die gelinkt zijn aan cryptomunt­en. Daarmee scherpten ze de regels uit 2017 verder aan. Die hadden er destijds al toe geleid dat heel wat cryptohand­elsplatfor­men in China hun activiteit­en staakten of naar het buitenland verhuisden.

Het aanscherpe­n van de regels leidde vorige maand al tot een klap voor de koers van bitcoin. Die speelde zowat een derde van zijn waarde kwijt. Ook andere munten, zoals dogecoin en ethereum, deelden in de klappen. De drie federaties hebben echter minder macht dan de Chinese Centrale Bank, die crypto nu in de ban slaat. De centrale bank stelde in mei al dat cryptomunt­en ‘geen echte munten zijn’ en dat ze ook niet als gewoon geld gebruikt kunnen worden.

Ironisch genoeg werkt China zelf actief aan de digitale renminbi, de e-CNY, een digitale versie van de Chinese munt. Die wordt getest in verschille­nde Chinese provincies. De e-CNY wordt evenwel volledig gecontrole­erd door de Chinese Centrale Bank, in tegenstell­ing tot ‘reguliere’ cryptomunt­en als de bitcoin, waarover geen enkele overheid de absolute controle kan krijgen.

Mijnen gesloten

De Chinese overheid gaat ook op andere fronten de strijd met de cryptomunt­en aan. Afgelopen weekend werden massaal bitcoinmin­ingsites, locaties waar talloze computers bitcoins ontginnen, gesloten. Onder meer in de provincie Sichuan, waar veel elektricit­eit uit waterkrach­t voorhanden is, werden bitcoinmij­nen stilgelegd door de lokale autoriteit­en. Ze gaven opdracht aan de elektricit­eitslevera­nciers om de mijnactivi­teiten op te sporen en af te sluiten. De Chinese krant Global Times verwacht dat zo’n 90 procent van de Chinese mijnactivi­teit minstens tijdelijk stilligt.

De regio rond de stad Ya’an, waar bijzonder veel hydro-elektricit­eit beschikbaa­r is, wil binnen het jaar alle miningacti­viteiten weg hebben. In die regio wordt zowat 10 procent van de wereldwijd­e bitcoins gedolven.

Het afblokken van de miningacti­viteiten in China heeft een grote impact op de cryptowere­ld. Bij het ontginnen worden transactie­s met de cryptomunt­en weggeschre­ven in de blockchain, de centrale boekhoudin­g die eigen is aan cryptomunt­en. Als 90 procent van de Chinese cryptomijn­en stilvalt, zou naar schatting een derde van de wereldwijd­e rekenkrach­t van de cryptomunt­en verdwijnen. De uitbaters van miningoper­aties proberen dan ook zo snel mogelijk te verhuizen. ‘De deur sluit zich en we haasten ons om locaties in het buitenland te vinden om onze apparatuur naartoe te verhuizen’, zei de uitbater van een miningoper­atie in Sichuan volgens de Global Times. Hij zei ook dat veel uitbaters van bitcoinmij­nen in China intussen grote verliezen hebben geleden.

Oplawaai

De Chinese kopzorgen bezorgden de koers van de bitcoin een opdonder. De munt verloor 10 procent van zijn waarde, en zakte tot 32.350 dollar, het laagste punt in de afgelopen twee weken. Dat is een heel eind verwijderd van de piek van april, toen de munt nog rond 65.000 dollar zat. Die sterke waardestij­ging veroorzaak­te net een toenemende interesse van de Chinezen voor de cryptomunt, waarna de cryptorepr­essie van de overheid een versnellin­g hoger schakelde.

Veel cryptobele­ggers geloven dat de bitcoinkoe­rs niet snel onder de 30.000 dollar zal zakken. Critici zien dat anders, en menen dat de halvering van de waarde van de munt in luttele maanden een voorbode is van verdere dalingen.

China werkt zelf actief aan een digitale munt, die volledig door de Chinese Centrale Bank gecontrole­erd wordt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium