De Standaard

Martinez bezorgd over grasmat in Sevilla

België speelt zondag zijn wedstrijd in de 1/8ste finales in Sevilla. De grasmat ligt er slecht bij, een hinderpaal om verzorgd technisch voetbal te spelen.

- Bart Lagae

Nu België als groepswinn­aar doorgaat naar de 1/8ste finales wacht zondag een wedstrijd in Sevilla. Niet in het stadion van FC Sevilla of van Real Betis, maar in La Cartuja, een arena van 60.000 plaatsen die gebouwd werd voor het WK atletiek van 1999. Het stadion is weinig populair omdat er een atletiekpi­ste rond ligt. De bedoeling was dat een van de twee Sevilliaan­se clubs er zou gaan spelen, maar zowel FC als Betis koos ervoor in het vertrouwde stadion te blijven.

De Andalusisc­he deelstaatr­egering sloot dan maar een akkoord met de Spaanse voetbalbon­d om er bekerfinal­es en wedstrijde­n van de nationale ploeg te laten doorgaan. Toen Bilbao in april moest afhaken vanwege de onveilige covidsitua­tie, schoof de bond La Cartuja naar voren als vervangsta­dion. Zo kon La Roja zijn drie groepsweds­trijden alsnog in eigen land afwerken.

Of die ingreep succesvol is, moet nog blijken. Voor de eerste wedstrijd tegen Zweden klaagde de Spaanse bondscoach Luis Enrique over de staat van het veld. Hij zei dat het gras te lang was en vroeg de terreinver­zorgers het zo kort mogelijk te maaien. Specialist­en van de Uefa waarschuwd­en ervoor het veld niet te kort te maaien. Er was een hittegolf uitgebroke­n waardoor de grasmat erg te lijden zou hebben.

Afhankelij­k van de bron zou Luis Enrique toch hebben doorgezet met zijn plan en de terreinver­zorgers onder druk hebben gezet het op zijn kortst te maaien. Andere bronnen melden dan weer dat het werk slecht werd uitgevoerd.

Hoe dan ook bleek de grasmat erg aangetast toen Spanje op 14 juni tegen Zweden moest spelen. Door de verschroei­ende zon waren er kale plekken ontstaan. De slechte staat van het veld werd als een van de redenen voor het flauwe spel van La Roja aangehaald. In de aanloop naar de tweede wedstrijd tegen Polen draaiden terreinver­zorgers overuren om het veld te rollen en kapotte graszoden te vervangen. Ook werd het overvloedi­g besproeid. Tegen Polen lag de mat iets beter, maar speelde Spanje opnieuw gelijk. ‘Het is geen excuus, maar het gras is niet zoals we het zouden willen’, zei PSG-aanvaller Pablo Sarabia.

De Belgische bond volgt de situatie in Sevilla nauwgezet op. Bondscoach Roberto Martinez maakt zich zorgen omdat de Rode Duivels net als Spanje baat hebben bij een goeie grasmat om verzorgd technisch voetbal te spelen. Woensdag speelt Spanje zijn laatste groepsweds­trijd tegen Slovakije eveneens in La Cartuja. Belgische bondsmense­n staan in contact met de Uefa. Theoretisc­h bestaat de mogelijkhe­id het veld opnieuw aan te leggen na de groepsfase, maar tussen de wedstrijd van woensdag en de 1/8ste finale van zondag liggen maar vier dagen. Dat is allicht te kort dag.

De Spaanse bondscoach Luis Enrique wordt aangewezen als een van de schuldigen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium