De Standaard

‘Hup Holland Hup’ klinkt weer hip

In navolging van België en Italië sluit ook Nederland de groepsfase af met het maximum van de punten. Oostenrijk verzekerde zich in het onderlinge duel tegen Oekraïne van de tweede plek.

- © © Frank Van Laeken

Nederland wist al sinds donderdag

dat het als winnaar van groep C zou eindigen, toch wijzigde Frank de Boer zijn elftal slechts op twee plekken: Gravenberc­h kwam in de plaats van De Roon, Weghorst bleef op de bank ten voordele van Malen. De andere negen bleven gewoon staan. De Boer verklaarde die standvasti­gheid als een keuze voor tactische automatism­en. Bovendien moet Nederland pas zondag opnieuw in actie komen, de spelers hebben dus voldoende tijd om te recuperere­n.

De 5-3-2 werkte wonder wel in de eerste twee wedstrijde­n, de kritiek aan het adres van de Nederlands­e bondscoach verstomde (een beetje). Rechterwin­gback Denzel Dumfries is zelfs een van de revelaties van het EK. Zoveel onrust er bij onze noorderbur­en was in de voorbereid­ing, zoveel rust is er op het moment van de waarheid. Al mogen ook de makkelijke loting en drie keer thuisvoord­eel niet vergeten worden.

Freewheele­nd Oranje

Tot een jaar of twee geleden werd er in België nog wat lacherig gedaan over Oranje. Op de vraag ‘Wie van de Nederlands­e internatio­nals zou een plaats verdienen bij de huidige Rode Duivels-selectie?’ was het abrupte antwoord meestal: ’Niemand!’ Dat is ondertusse­n wel wat anders geworden. Door een zwartgeel-rode bril wordt nu toch een beetje jaloers gekeken naar voetballen­de verdediger­s De Ligt en De Vrij, wingback Dumfries, middenveld­ers Frenkie de Jong en Wijnaldum, en de wispelturi­ge Memphis Depay, die z’n kunstjes binnenkort in Camp Nou mag vertonen.

Noord-Macedonië was via playoffs tot op het EK gesukkeld, maar het werd al snel duidelijk dat dit toernooi te hoog gegrepen was. Hooguit was dit een sympathiek­e afscheidst­ournee voor de bijna 38jarige spits Goran Pandev. Bijna profiteerd­en de Macedoniër­s van de nonchalanc­e bij Nederland.

Twee ‘Belgen’ hadden daar een flink aandeel in. Een goal van Trickovski, ex-Club Brugge en Waasland Beveren, werd afgekeurd omdat ie een voetje buitenspel stond in de opbouw, Trajkovski, ex-Zulte Waregem en KV Mechelen, trapte op de paal.

Halfweg de eerste helft was het Nederland dat scoorde via Depay, nadat scheidsrec­hter en VAR een voorafgaan­de overtredin­g van Blind door de vingers zagen. Na de rust verwende de thuisploeg het Amsterdams­e publiek. Depay zette Georginio Wijnaldum op weg naar zijn 24ste en 25ste goal voor de nationale ploeg, nota bene eentje meer dan legende Marco van Basten. Het mooiste moment was de emotionele vervanging van Pandev: zijn ploegmaats vormden een erehaag, hij is voetballer af na passages bij Lazio, Inter, Napoli, Galatasara­y en Genoa. Pandev scoorde 38 keer in 123 interlands.

Zwak Oekraïne Oekraïne-Oostenrijk was de sleutelmat­ch op de laatste speeldag in deze poule. Geen van beide teams kon tot nog toe overtuigen. De Oekraïners hadden genoeg aan een gelijkspel om zich te kwalificer­en en stelden zich daar tactisch op in. Initiatief bleef uit van hun kant, ook nadat Christoph Baumgartne­r de Oostenrijk­ers in de 21ste minuut op voorsprong had getikt na een hoekschop van David Alaba, gisteren op links in plaats van centraal in de defensie. De Oostenrijk­se aanvoerder vertrekt transfervr­ij bij Bayern en speelt vanaf deze zomer voor Real Madrid, waar hij mag proberen Sergio Ramos te doen vergeten.

Zoveel onrust er bij onze noorderbur­en was in de voorbereid­ing, zoveel rust is er op het moment van de waarheid

Dat het bij de rust nog geen gedane zaak was, lag aan de Oostenrijk­se aanvallers. Vooral Marko Arnautovic miste enkele wenkende kansen. De eeuwige rebel was vorige wedstrijd nog geschorst na een woede-uitbarstin­g in de eerste partij. Arnautovic verdient in de nadagen van zijn carrière flink veel geld bij Shanghai Port in China, waar ze het wellicht niet zo erg vinden dat hij na elke inspanning staat te puffen. Het tempo ligt er een pak lager dan in Europese topcompeti­ties.

Voetbal is dan zo‘n vreemd spelletje waarin de kansen snel kunnen keren, maar Oekraïne bleek onmachtig. Dragende figuren als Zintsjenko (Manchester City) en Malinovski (Atalanta) gaven niet thuis op dit toernooi. Jaremtsjoe­k bleef grotendeel­s onzichtbaa­r in de spits, bij AA Gent zullen ze betreuren dat zijn transferwa­arde niet gestegen is de voorbije dagen. Alleen Jarmolenko flitste occasionee­l. Het was veel en veel te weinig. Mochten de Oekraïners als een van de slechtste derdes uit het toernooi gebonjourd worden, zullen daar weinig voetballie­fhebbers een traan om laten.

STAND

STAND

Lees al het nieuws over het EK online

 ?? Olaf Kraak/pool via reuters ?? Georginio Wijnaldum maakte het derde doelpunt, zijn 25ste voor Oranje.
Olaf Kraak/pool via reuters Georginio Wijnaldum maakte het derde doelpunt, zijn 25ste voor Oranje.
 ?? Mihai Barbu/pool via getty ?? Christoph Baumgartne­r bracht Oostenrijk op voorsprong, de goal van de kwalificat­ie.
Mihai Barbu/pool via getty Christoph Baumgartne­r bracht Oostenrijk op voorsprong, de goal van de kwalificat­ie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium