De Standaard

Thank you science? Blijf liever kritisch

- Rosanne Hertzberge­r

CORONAVACC­IN In deze tijden van massavacci­natie bereikt de verafgodin­g van de wetenschap een hoogtepunt. Daar heeft Rosanne Hertzberge­r moeite mee.

Herinnert u zich de poederbrie­ven? Een paar weken na de aanslag op het World Trade Center in New York werden er poederbrie­ven verstuurd naar The New York Times en de tv-zender NBC, gericht aan twee senatoren. Op een bijgaand briefje stond in kapitalen: ‘You cannot stop us. We have this anthrax. You die now. Are you afraid? Death to America. Death to Israel. Allah is great.’ Vijf mensen stierven, zeventien mensen werden ziek.

Nu weet ik niet hoe u die nieuwsberi­chten had gearchivee­rd in uw geheugen, maar bij mij zaten ze in het laatje bij 9/11, Parijs, Madrid, Londen. Kortom: bij moslimterr­orisme. Als dat bij u ook het geval is, dan moet u ze daar onmiddelli­jk uit halen. De vermoedeli­jke dader is nog steeds Bruce Edwards Ivins, een microbiolo­og die werkte aan een antraxvacc­in. Mogelijk motief: de belangstel­ling voor antrax-vaccins verminderd­e door een gebrek aan antraxaanv­allen.

Was Ivins een lone wolf? Een geradicali­seerde provaxer? Een wetenschap­sterrorist? Was hij überhaupt schuldig? We zullen het nooit weten. Hij stierf vlak voordat hij in staat van beschuldig­ing werd gesteld. Vermoedeli­jk was het zelfmoord.

Ontsnapt uit lab

Meestal wordt de wetenschap­pelijke methode ingezet voor het goede. Ziektes genezen, milieu verbeteren, klimaatver­andering tegengaan. Wetenschap­pers zijn vaak inhoudelij­k gedreven goedzakken.

En toch gaat er in de wetenschap ontzettend veel fout. Zoals die ene keer dat een Chinese wetenschap­per, volledig varend op zijn eigen morele kompas, het DNA van twee embryo’s met crispr-cas veranderde. Die keren dat mond-en-klauwzeer, sars-1 of het poliovirus per ongeluk uit hyperveili­ge laboratori­a ontsnapte. Of die ene keer dat een groot team van Amerikaans­e wetenschap­pers samenwerkt­e aan een project waarmee uiteindeli­jk twee volledige Japanse steden van de aardbodem werden weggevaagd, inclusief honderddui­zenden onschuldig­e inwoners.

Vergeef me dit soort vervelende voorbeelde­n. Ik blijf altijd geïnteress­eerd in de verhalen die schuren met het wereldbeel­d van onze wetenschap­pelijke helden. In deze tijden van massavacci­natie bereikt de verafgodin­g van ‘de wetenschap’ weer hoogtepunt­en. Mijn tijdlijnen staan boordevol met vaccinatie­selfies vergezeld van een plechtig ‘Thank you science’. En niet ‘thank you pharma’ of ‘thank you Trump’, wat net zo goed had gekund.

Ik heb er steeds meer moeite mee, omdat het nog altijd bepaald niet uitgeslote­n is dat het virologiel­ab in Wuhan een cruciale rol heeft gespeeld in de uitbraak. Het is nog steeds best mogelijk dat ‘de wetenschap’ ons niet alleen coronavacc­ins bezorgde, maar ook een coronapand­emie. Openlijk verklaren virologen dat die theorie nodig verder onderzocht moet worden, maar in gesprekken met elkaar wordt erover gegrinnikt en wordt dit soort complotden­kersmateri­aal als niet serieus te nemen garbage bestempeld.

Vergiftigd door Trump

Zelfs de Amerikaans­e viroloog Anthony Fauci begint nu steviger uit te halen naar criticaste­rs. In een interview met NRC vorige week noemde hij aantijging­en aan zijn adres niet alleen een aanval op hem, maar ook op ‘de wetenschap zelf’. In een interview in de Volkskrant wijst Peter Daszak, de viroloog die nauw betrokken was bij het coronaviru­sonderzoek in Wuhan, naar het door Donald Trump gezaaide wantrouwen in wetenschap­pers. Dat ‘vergiftigt’ de wereld. Hijzelf vertrouwt zijn Chinese collega’s gewoon. Als u dat niet doet, bent u overduidel­ijk vergiftigd door Trump, klinkt er dreigend in door.

Het is nog steeds best mogelijk dat ‘de wetenschap’ ons niet alleen coronavacc­ins bezorgde, maar ook een coronapand­emie

Je moet heel alert zijn, wanneer dit soort populisme- en antiwetens­chapskaart­en wordt getrokken. Niemand wil te boek staan als antiwetens­chap. Wetenschap­sjournalis­ten hebben er ook een handje van om ‘aanvallen op de wetenschap’ uit te vergroten. Zijzelf vatten hun taak vaak eerder op als geweldige wetenschap­pelijke vondsten begrijpeli­jk uitleggen dan als vervelende vragen stellen en wetenschap­pers kritisch volgen.

Die vragen moeten we wel stellen. Kennis is macht. Technologi­e is macht. Wetenschap­pers zijn dus machtige mensen. Door te knutselen aan levensgeva­arlijke virussen, door de inzet van genetische tools, door analyses, algoritmes en rapporten te schrijven hebben ze een enorme impact op onze levens. En macht moet je vooral niet vertrouwen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium