De Standaard

Georges-Louis Bouchez zal zijn stijl niet aanpassen

Binnen de MR mogen veel toppers dan vinden dat Georges-Louis Bouchez te splijtend communicee­rt, dat zal de voorzitter worst wezen. De basis, die heeft hij nodig. Voor zijn partij en voor zichzelf.

- Peter De Lobel

‘Wat doet een partij stijgen in popularite­it? Duidelijke breuklijne­n.’ MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez communicee­rt scherp, non-stop en met een reden. Hij is ‘fier d’être libéral’ en dat zal iedereen geweten hebben. Als de MR ooit weer de grootste wil worden in Brussel, zal dat niet lukken met een flou links-liberaal verhaal, meent hij, maar alleen door onversnede­n als rechtse en liberale partij uit de hoek te komen. Of door zich in een dossier als dat over neutralite­it en de hoofddoek een duidelijk en onbuigzaam profiel aan te meten.

Of dezelfde aanpak in Wallonië zal werken, is niet zeker. Maar in de peilingen voor Brussel zit de wind mee, en een Brusselse eerste plek in 2024 kan de sleutel zijn die toegang verschaft tot verschille­nde andere coalities.

De manier waarop Bouchez nu al weken met zijn smartphone op de nagel van de laïcité klopt, wordt zeker niet door iedereen gesmaakt. Dat zei Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) vorige week in een interview in deze krant, en dat is ook de teneur van de brede consultati­e bij de MR die Le Soir afgelopen weekend bracht. ‘Zijn standpunt over neutralite­it en de hoofddoek, daar is 95 procent van de MR het volgens mij mee eens. Maar de manier waarop hij er dan invliegt, dat kan echt niet’, zei Crucke (DS 15 juni).

Botsen met De Croo Federaal minister David Clarinval (MR) zit met een dubbel gevoel, zegt hij in Le Soir. ‘Soms heb ik zin om hem te zeggen dat het te veel is, zijn alomtegenw­oordigheid op Twitter, die voortduren­de clashes en polemiek. Ik heb het daar soms lastig mee, maar vaak werkt het wel. De balans is dus positief, zelfs al vergemakke­lijkt dat ons het leven in het kernkabine­t niet.’

Het dagelijkse digitale wapengekle­tter over laïcité, onder meer met Défi-voorzitter François De Smet, toont dat Bouchez over de hoofddoek (in Brussel) alvast niet denkt aan ontwapenen of gas terugnemen. Dat hij met zijn tweets en uitspraken soms tegen de federale kar van Open VLD en met name premier Alexander De Croo rijdt, neemt Bouchez erbij. Als PS-voorzitter Paul Magnette van buiten de regering mag zeggen dat hij 100 procent achter een betoging rond het loonakkoor­d staat, vindt Bouchez dat niets hem moet tegenhoude­n om zich scherper liberaal op te stellen dan Open VLD dat kan. Hij maakt zich trouwens sterk nooit tegen het regeerakko­ord in te communicer­en.

Basis van beton

Bouchez zat dit weekend in Armenië als verkiezing­swaarnemer, goed voor een twintigtal tweets, maar zal zich de komende maanden vooral op eigen land concentrer­en. Hij is druk bezig zijn machtsbasi­s bij de leden verder uit te bouwen om zo los te komen van de steun – en de kritiek – van de grote namen. Want bij de voorzitter­sverkiezin­gen in 2019 had Bouchez de volle steun van zowat alle toppers van de partij. Vooral de steun van de familie-Michel was van groot belang. In hun zog volgde bijna het hele kader. David Clarinval begon zelfs al te supportere­n nog voor Bouchez zich outte als kandidaat, in een interview met De Standaard en Le Soir.

De andere kandidaten, Denis Ducarme op kop, kregen het danig op hun heupen van de Bouchezman­ia in de partijtop. Ducarme presenteer­de zich daarom nadrukkeli­jk als de kandidaat van de gewone militant. In de tweede ronde haalde Bouchez het zoals verwacht van Ducarme, maar dat die laatste bijna 40 procent van de stemmen haalde, toont toch aan dat niet iedereen de Bergenaar toen als de nieuwe blauwe messias zag.

Bouchez is vastberade­n om zoiets geen tweede keer te laten gebeuren. Hij kwam misschien mee aan de macht door de steun van ‘les barons’, maar hij is niet van plan om zijn carrière van hen te laten afhangen. Dat militanten hem enthousias­t applaudiss­erend onthalen tijdens zijn ronde van België, die hij samen met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert maakt, vindt hij daarom op dit punt van zijn voorzitter­schap oneindig veel belangrijk­er. Bouchez wil zich in het hart van de militanten nestelen, zodat het partijesta­blishment hem nooit zomaar opzij kan zetten, zoals het in oktober even dreigde te doen na het debacle met de ministersb­enoemingen. Bouchez wil een basis ‘en béton’, een beetje zoals het cv van Ihsane Haouach.En dat, is zijn overtuigin­g, doe je niet met een flou verhaal.

‘Soms heb ik zin om hem te zeggen dat het te veel is, maar vaak werkt het wel. De balans is dus positief, zelfs al vergemakke­lijkt dat ons het leven in het kernkabine­t niet’

David Clarinval

Minister

 ??  ??
 ?? © Thomas Sweertvaeg­her/id ?? Georges-Louis Bouchez wil zich in het hart van de militanten nestelen, zodat het partijesta­blishment hem nooit zomaar opzij kan zetten.
© Thomas Sweertvaeg­her/id Georges-Louis Bouchez wil zich in het hart van de militanten nestelen, zodat het partijesta­blishment hem nooit zomaar opzij kan zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium