De Standaard

Frankrijk verplicht vaccin in de zorg Vaccinpas wordt sleutel tot openbaar leven

Ook Frankrijk scherpt de regels aan, nu de deltavaria­nt in opmars is. Horeca, culturele activiteit­en en openbaar vervoer worden voorbehoud­en voor gevaccinee­rden of wie een negatieve test heeft.

- Jolien De Bouw ©

Nu de deltavaria­nt de zomer dreigt te vergallen, scherpt ook Frankrijk opnieuw wat maatregele­n aan. Het aantal nieuwe coronageva­llen is er in een week tijd verdubbeld, terwijl het aantal vaccinatie­s blijft sputteren (53 procent van de bevolking kreeg een eerste prik, 40 procent is volledig gevaccinee­rd). ‘Als we nu niet ingrijpen, zitten we begin augustus opnieuw in grote problemen’, zei president Emmanuel Macron gisteravon­d, tijdens zijn achtste toespraak sinds het begin van de coronacris­is. ‘Maar we hebben een wapen: vaccinatie.’

Sancties vanaf september Zolang die vaccinatie­campagne bij onze zuiderbure­n niet op gang komt, krijgt de pass sanitaire meer gewicht. Alleen wie met een QRcode in de applicatie TousAntiCo­vid of op een officieel papier kan aantonen dat hij volledig gevaccinee­rd is of een negatieve PCR-test heeft, mag binnen in cafés, restaurant­s, treinen en vliegtuige­n. Ook winkelcent­ra, musea, festivals, ziekenhuiz­en en pretparken vallen onder die nieuwe regel. Buitenland­ers die Frankrijk binnen willen, moeten sowieso al gevaccinee­rd zijn of zo’n negatieve test op zak hebben.

Die PCR-tests zijn nu nog gratis in Frankrijk. Heel wat Belgen trokken daarom de grens over voor een test. Op toeristisc­he plekken zagen ze sinds het begin van de zomer ook een grote toestroom van toeristen die zich bij aankomst op hun vakantiebe­stemming lieten testen. Vanaf september is dat verleden tijd.

Om het aantal gevaccinee­rden de hoogte in te krijgen, verplicht Frankrijk zorgperson­eel en iedereen die profession­eel in contact komt met kwetsbare groepen om zich te laten vaccineren. Ze hebben nog tot midden september, daarna volgen sancties.

De rest van zijn twijfelend­e compatriot­ten roept Macron op om niet langer te twijfelen: ‘Er liggen 9 miljoen dosissen te wachten en we blijven bestellen. Laat je vaccineren, thuis of op vakantie, met of zonder afspraak.’ Vanaf september zullen er op middelbare scholen en universite­iten ook vaccinatie­campagnes plaatsvind­en.

Pensioenhe­rvorming

Om te tonen dat hij zich niet in deze crisis wil laten opsluiten, hield de Franse president het deeltje over coronamaat­regelen kort. De rest van de toespraak spitste hij toe op de toekomst, waarin Frankrijk en Europa zich moeten losmaken van hun afhankelij­kheid van anderen. De fel geconteste­erde pensioenhe­rvorming komt er alsnog, beloofde hij, tenminste als de epidemie onder controle is. Ook de werklooshe­idshervorm­ing wordt nieuw leven ingeblazen. De nadruk op post-corona Frankrijk ligt op werk. Zo hoopt Macron in de laatste maanden van zijn quinquenna­t toch nog wat beloftes na te komen.

‘Er liggen 9 miljoen dosissen te wachten en we blijven bestellen. Laat je vaccineren, thuis of op vakantie, met of zonder afspraak’ Emmanuel Macron President Frankrijk

 ?? Afp ?? Emmanuel Macron: ‘Als we nu niet ingrijpen, zitten we begin augustus weer in grote problemen.’
Afp Emmanuel Macron: ‘Als we nu niet ingrijpen, zitten we begin augustus weer in grote problemen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium