De Standaard

Cubaanse revolte tegen Cubaanse revolutie

Terwijl duizenden Cubanen zondag betoogden tegen de voedselsch­aarste en de slechte afhandelin­g van de corona-epidemie, riep het communisti­sche regime zijn aanhangers op de straten in te nemen.

- © Lode Delputte Volgens het persagents­chap AFP hebben 6,8 miljoen Cubanen in volle testfase een eerste prik gekregen. Vooral in de provincie Matanzas is de Cubaanse overheid de controle over de epidemie kwijt.

‘Hoe je het ook draait of keert, dit is een politieke crisis’

Denktank The InterAmeri­can Dialogue

‘Race naar vaccin roomde middelen af voor andere medicijnen’

Moegetergd door de voedselsch­aarste, de wachtrijen voor de winkels en de elektricit­eitspannes, midden in een covid-crisis die alleen maar erger wordt, zijn duizenden Cubanen zondag de straat opgetrokke­n.

‘Vrijheid!’ en ‘Weg met de dictatuur!’, klonken de slogans. De vlam sloeg in de pan in het stadje San Antonio de los Baños, vlak bij Havana. Aangewakke­rd door de sociale media verspreidd­en de betogingen zich naar de hoofdstad, naar Santiago in het oosten en naar meerdere plaatsen elders in Cuba. Proyectoin­ventario.org, een onafhankel­ijke nieuwssite, tekende 25 verschille­nde manifestat­ies op.

Politieaut­o’s belaagd

Ook voor de studio’s van de staatstele­visie kwam het tot protestact­ies. Meerdere politieaut­o’s werden omvergeduw­d. Her en der scandeerde­n burgers ‘Patria y Vida’ – ‘Vaderland en leven!’, naar een populair nummer van zes Afro-Cubanen die de draak steken met de castristis­che slogan ‘Vaderland of dood!’.

De protesten van zondag zijn de zwaarste sinds 1994, toen schaarste en crisis een massa-exodus naar de VS op gang brachten. Net als toen, en net als bij elke contestati­e aan zijn adres, haalde het regime de bekende repliek van stal: de manifestat­ies zijn grotendeel­s het werk van ‘opportunis­ten, contrarevo­lutionaire­n en huurlingen die door de VS gefinancie­rd worden om dit soort betogingen op te zetten’, aldus president Miguel DíazCanel, die in april Raúl Castro opvolgde als eerste secretaris van de Communisti­sche Partij.

Díaz-Canel, die zondag ijlings naar San Antonio trok en een televisiet­oespraak hield, gaf dan wel toe dat zich onder de betogers ook ‘personen met legitieme eisen’ en ‘verwarde revolution­airen’ bevonden, hij sloot zijn discours af met een oproep aan zijn aanhangers om de straten terug te nemen. Ook het internet werd goeddeels afgesloten.

Zwaarste corona-uitbraak

In Cuba moeten burgers vandaag niet alleen urenlang in de rij staan om basisprodu­cten in te slaan, ook het gebrek aan medicijnen, van simpele pijnstille­rs tot middelen tegen diabetes of hoge bloeddruk, is totaal (zie kader). Bovendien kampt Cuba met de zwaarste uitbraak van corona sinds het begin van de epidemie. Zaterdag raakten meer dan 6.900 personen besmet, een nieuw record. Er vielen ook 47 doden.

De crisis heeft vele oorzaken. Omdat Cuba voor 70 procent van zijn voedsel aangewezen is op import uit de VS, heeft het regime dollars nodig. Doordat een essentiële sector als het toerisme op apegapen ligt – een direct gevolg van de covid-crisis – en ook Amerikaans­e Cubanen amper nog opdagen, mankeert het Havana aan deviezen, en dus aan koopkracht.

Peter Hakim

Omdat Donald Trump het oude Amerikaans­e handelsemb­argo weer verstrakte, en pakweg een bedrijf als Western Union zich vorig jaar noodgedwon­gen uit Cuba terugtrok, zijn ook de remittance­s – het geld dat migranten naar het thuisfront sturen – achterwege gebleven, terwijl consumente­n in de meeste winkels wel op het groene biljet zijn aangewezen.

Ook suiker, sinds jaar en dag vitaal voor de Cubaanse economie, brengt niets meer op: door droogte was de voorbije suikeroogs­t de slechtste in honderd jaar tijd. Chronisch brandstof- en elektricit­eitstekort, een gebrek aan vervangstu­kken voor vrachtwage­ns en een bureaucrat­ie die elke zin voor initiatief en vindingrij­kheid fnuikt, doen de rest.

‘Hoe je het ook draait of keert, dit is een politieke crisis’, zegt hoofdredac­teur José Manuel González Rubines van de voorzichti­g dissidente website JovenCuba.com ‘(Jong Cuba’). ‘Iedereen zag het protest aankomen, behalve het regime. Dat heeft zich teruggetro­kken in zijn versleten stellingen, terwijl de context helemaal veranderd is en er nieuwe oplossinge­n nodig zijn. Duidelijke leiders zijn er in het protest niet te zien, het gaat om gewone mensen. De enen vragen het ontslag van de regering, anderen eisen een militaire interventi­e door de VS. Maar aan het eind van de rit wil iedereen één ding: een beter leven.’

Venezolaan­s scenario? Volgens Peter Hakim van The Inter-American Dialogue, een denktank in Washington, kan het met Cuba twee richtingen uitgaan: ‘Het regime kan het protest onderdrukk­en, geen rekening houden met de noden van de bevolking en de weg van de Venezolaan­se president Maduro kiezen. Of het kan proberen de VS aan te moedigen om de vele economisch­e restrictie­s tegen Cuba op te heffen, en zo de humanitair­e crisis te verzachten. Als Joe Biden dit niet doet, dan dreigt het Venezolaan­se scenario.’

Hoewel Abdala de trots is van veel Cubanen – zie de vaccinatie­foto’s waarmee ook zij zich op Facebook laten zien – wordt het almaar duidelijke­r dat de race naar het vaccin broodnodig­e middelen heeft afgeroomd van andere sectoren binnen de gezondheid­szorg, en onder meer tot een tekort aan medicijnen heeft geleid.

In een via Whatsapp verspreide open brief aan de regering heet het niet alleen dat ‘het Cubaanse biofarmace­utische systeem de inspanning­en geconcentr­eerd heeft op de covid19pro­tocollen en de ontwikkeli­ng van vaccins’, de autoriteit­en doen ook te weinig om humanitair­e hulp tot het eiland toe te laten ‘die de dramatisch­e humanitair­e toestand kan verlichten’.

Dat Cuba die hulp weigert, heeft alles te maken met het feit dat Volksgezon­dheid een niet ter discussie staand speerpunt van het regime is.

 ??  ??
 ?? Yamil Lage/afp ?? In de Cubaanse hoofdstad Havana wordt een demonstran­t hardhandig gearrestee­rd door de politie.
Yamil Lage/afp In de Cubaanse hoofdstad Havana wordt een demonstran­t hardhandig gearrestee­rd door de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium