De Standaard

Kompas in Europa staat op verstrengi­ng

- Bart Sturtewage­n

De Nederlands­e premier Mark Rutte moest gisteren door het stof. Hij en zijn ontslagnem­ende regering verkeken zich totaal op de gevolgen van versoepeli­ngsmaatreg­elen die ze bij het begin van de zomer hadden doorgevoer­d. Ze beseften niet dat het onverstand­ig was danstenten de deuren te laten openen voor een groter deel van de bevolking volledig gevaccinee­rd was. Blijkbaar was er amper controle op de status van de fuivers en waren er vervalste QR-codes in omloop. Het was dus een zootje. Dat zulks een uitgelezen kans bood voor een gemuteerd en besmetteli­jker coronaviru­s om zich ongezien snel te verspreide­n, hadden ze niet verwacht.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vindt niet dat deelnemers aan vakantieka­mpen voor jongeren zich vooraf zouden moeten laten testen op het virus. De eerder afgesproke­n protocolle­n volstaan voor hem. Het is ook niet simpel om nu nog snel nieuwe maatregele­n in te voeren. Hij spreekt van een berekend risico. Maar wat valt er te berekenen als de variabelen zo onstabiel zijn? De opstoten van besmetting­en die we hier en elders zien, zijn ongemeen brutaal. Het aantal ziekenhuis­opnames en overlijden­s blijft vooralsnog laag, maar we weten dat die cijfers pas met vertraging reageren. Nu het vaccinatie­tempo overal tegen een plafond aanbotst, kan niemand met zekerheid zeggen dat we de zaak nog onder controle hebben.

In andere EU-landen staat het kompas op verstrengi­ng. Malta, dat vooropliep wat vaccinatie­s betreft, weigert nog vakantiega­ngers toe te laten die geen bewijs van volledige vaccinatie kunnen voorleggen. In het door een vierde golf zwaar getroffen Spanje zijn nieuwe maatregele­n op komst om een nieuwe lockdown te voorkomen. En in Frankrijk is het hoge woord eruit: het vaccin wordt de sleutel voor zowat alles. Werknemers uit de zorgsector die in contact komen met kwetsbaren, worden bovendien verplicht zich te laten vaccineren, kondigde president Emmanuel Macron gisteravon­d aan. Griekenlan­d doet hetzelfde.

Bij ons hebben de overheden gelukkig het nachtleven nog niet vrijgegeve­n. Ze bleken wel machteloos om te voorkomen dat feestneuze­n naar het buitenland reisden om daar in discotheke­n loos te gaan en vervolgens besmet terug te keren. Bij het volgende Overlegcom­ité ligt de vraag voor of het een goed idee blijft om nog deze zomer grote muziekeven­ementen te laten plaatsvind­en. Een grondige analyse van de te volgen procedures zal noodzakeli­jk zijn. En de controle erop zal beter moeten zijn dan wat ze er in Nederland van hebben gebakken. Dan nog blijft het de vraag of we dat risico echt moeten nemen.

Blijft het een goed idee om nog deze zomer massaevene­menten toe te laten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium