De Standaard

Delphine voor het eerst present op 21 juli

NATIONALE FEESTDAG Prinses Delphine is voor het eerst uitgenodig­d voor de nationale feestdag. Een belangrijk signaal van koning Filip.

- Wim Dehandschu­tter

Delphine van Saksen-Coburg mag op 21 juli met haar echtgenoot Jim O’Hare naar het militair en burgerlijk defilé aan het koninklijk paleis komen. Dat is een primeur, want ze was nooit eerder te gast op de nationale feestdag. Een jaar geleden was Delphine ook nog niet officieel de dochter van koning Albert (en halfzus van koning Filip), maar sinds haar erkenning voor de rechtbank, begin oktober 2020, zijn de deuren in Laken voor haar geopend. Ze werd eerst uitgenodig­d door Filip bij hem thuis, en kort daarna door Albert en Paola op hun kasteel. Filip ziet deze uitnodigin­g als ‘logisch vervolg’ op die toenaderin­g.

Het is al bepaald waar Delphine zal plaatsneme­n tijdens het defilé. Naast de viptribune, waarop Filip en zijn gezin de parade zullen volgen, wordt een apart podium opgesteld voor de rest van de koninklijk­e familie. Van links naar rechts, in protocolla­ire volgorde en op basis van leeftijd, zal een stoel worden gereservee­rd voor Astrid (59) en haar echtgenoot Lorenz, Laurent (57) – zonder Claire – en Delphine (53) en Jim.

Zonder kinderen

Hun dochter Josephine (17) en zoon Oscar (13), die nu ook prinses en prins zijn, zijn niet uitgenodig­d. Dat is normaal, want de kinderen van Astrid en Laurent – zij hebben dezelfde positie aan het Hof – zijn er ook nooit bij. Alleen de vier kinderen van Filip en Mathilde komen traditione­el wel. Kroonprins­es Elisabeth (19) zal dit jaar mee marcheren in het defilé als onderdeel van haar legeroplei­ding.

Delphine zal koning Albert niet ontmoeten, koningin Paola evenmin. Het gepensione­erde koningspaa­r komt sinds de troonswiss­eling niet meer naar de nationale feestdag. Volgens de officiële lezing willen ze het nieuwe vorstenpaa­r, Filip en Mathilde, niet voor de voeten lopen. Ondanks haar aanwezighe­id op de nationale feestdag zal Delphine in de toekomst alleen een passieve rol in de Belgische monarchie vervullen. Ze zal hooguit verschijne­n op publieke familie-evenemente­n.

Het zal de eerste keer zijn dat koning Filip met zijn halfzus in het openbaar verschijnt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium