De Standaard

De Croo clasht met oppositie over zaak-Haouach

De uitleg van de regering over het ontslag van regeringsc­ommissaris Ihsane Haouach en over de nota van de Staatsveil­igheid toont aan dat Vivaldi verdeeld blijft over de neutralite­itskwestie.

- Matthias Verbergt

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) kregen gisteren in de Kamer vragen over het ontslag van Ihsane Haouach als regeringsc­ommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Eerst nam de MR haar onder vuur vanwege haar hoofddoek, een uitspraak over de scheiding van kerk en staat in Le Soir deed haar de das om.

Vrijdag lekte uit dat de Staatsveil­igheid Haouach in een nota in verband had gebracht met de Moslimbroe­derschap, een militante islamitisc­he organisati­e die politieke invloed nastreeft. De nota bleek niet bezwarend te zijn. Haouach zou geen lid zijn van de Moslimbroe­derschap, maar zij en haar entourage hebben wel contact gehad met leden (DS 12 juli). De Croo en Schlitz konden de inhoud van de nota bevestigen noch ontkennen, wegens het geheime karakter ervan.

Wel deden ze de tijdlijn van vorige week uit de doeken. Het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) werd woensdagmi­ddag op de hoogte gebracht van de nota. Het bestaan ervan werd pas donderdag aan De Croo gemeld, vlak voor het vragenuurt­je in het parlement.

Daar verklaarde hij dat er geen ruimte meer was voor controvers­e rond Haouach.

Meteen nadien liet Haouach aan Schlitz weten dat ze ontslag zou nemen. ‘Mevrouw Haouach nam ontslag zonder op de hoogte te zijn van het rapport van de Staatsveil­igheid’, bevestigde Schlitz in de Kamer. Ze riep op tot voorzichti­gheid met conclusies louter op basis van het bestaan van de nota. Pas na het vragenuurt­je belde De Croo met de baas van de Staatsveil­igheid en overlegde hij met de betrokken regeringsl­eden.

‘Stokebrand’

De oppositie was scherp voor de regering. ‘U hebt donderdag het parlement geantwoord zonder volledige kennisname van het dossier’, zei N-VA-fractielei­der Peter De Roover. De Croo noemde de halve dag vertraging ‘niet buitenspor­ig lang’. De oppositie eiste inzage in de nota. ‘U maakt een ernstige politieke crisis door’, zei CDH-Kamerlid Georges Dallemagne. ‘Uiteraard bestaat er niet zoiets als een lidkaart van de Moslimbroe­ders’, zei Défi-parlements­lid Sophie Rohonyi. ‘De vraag is hoeveel contacten ze had en in welk kader?’

Het debat legde opnieuw de onenigheid bloot binnen de regering over het neutralite­itsdebat. De PS, de SP.A en Ecolo namen de verdedigin­g op van Haouach, Open VLD en CD&V veroordeel­den de heisa rond haar persoon. Maar de MR duwde opnieuw door. ‘De benoeming van de regeringsc­ommissaris was niet opportuun’, zei oudministe­r Daniel Bacquelain­e. ‘Er was beter een diepgaande­re screening rond haar persoon gebeurd.’

De Croo antwoordde niet op de vraag van De Roover of de opvolger van Haouach geen uiterlijke religieuze tekens zou mogen dragen. ‘Naast u zit iemand die de regering in gevaar brengt’, zei De Roover tegen De Croo over Schlitz, die hij een ‘stokebrand’ noemde.

‘Premier, u hebt het parlement donderdag geantwoord zonder volledige kennisname van het dossier’ Peter De Roover (NVA) Kamerfract­ieleider

 ?? © Christophe Bortels ?? Ihsane Haouach nam eind vorige week zelf ontslag.
© Christophe Bortels Ihsane Haouach nam eind vorige week zelf ontslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium