De Standaard

De ‘Coup van Loppem’ van De Wever

Bart De Wever wil de grondwet passeren om een nieuwe staatsherv­orming mogelijk te maken. Dat kan, maar daarvoor is een politiek akkoord nodig dat voorlopig ver weg lijkt.

- © Bart Brinckman

De Vlaamse feestdag blijft een geschikt recyclagem­oment. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wil vanaf een wit blad beginnen om een nieuwe staatsherv­orming te bedenken. Hij kopieert een voorstel van Guy Verhofstad­t (Open VLD). Die lanceerde naarmate zijn oppositiek­uur vorderde (19881999) steeds opvallende­re ideeën. Wie weet past ook het voorstel van Bart De Wever in dat rijtje. In de Krant van West-Vlaanderen pleit de N-VA-voorzitter ervoor om ‘de grondwet te passeren’ voor een ‘noodzakeli­jke veranderin­g’.

De Antwerpse burgemeest­er haalt een oud idee van stal. Al in 2012 lanceerde hij ‘de shock’ – nu heet het ‘een coup’ – waarbij de grondwet tot meerdere eer en glorie van een nieuw staatsbest­el moet wijken. De Belgische geschieden­is kent alvast twee bekende voorbeelde­n. Zowel de Belgische onafhankel­ijkheid (1830) als de invoering van het algemeen enkelvoudi­g stemrecht (1919) verliep los van de grondwet.

De Wever deed zijn uitspraken in het Kasteel van Loppem, waar koning Albert I na de Eerste Wereldoorl­og verbleef. Hij stelde van daaruit een regering met katholieke­n, liberalen en socialiste­n samen die over dat stemrecht een deal maakten. Conservati­eve tegenstand­ers spraken over de ‘Coup van Loppem’.

Vodje papier

‘Recht moet de democratie dienen, niet de democratie blokkeren’, verantwoor­dt De Wever deze optie. Toch kan opgemerkt worden dat zowel 1830 als 1919 door oorlogshan­delingen werd gekleurd. In 1830 maakte het jonge koninkrijk België zich met geweld los van Nederland.

Net na de Eerste Wereldoorl­og heerste een prerevolut­ionaire sfeer. De situatie was er niet naar om rustig de tijd te nemen om de grondwet te wijzigen. Het volgens de nieuwe regels verkozen parlement zette de situatie achteraf legistiek recht.

Dat laatste punt is essentieel. In hun boek Sleutels tot ontgrendel­ing geven Hendrik Vuye en Veerle Wouters een extreem voorbeeld. De Kamer heeft perfect het recht om los van de huidige grondwet een nieuwe grondwet te schrijven. Als die met een gewone meerderhei­d wordt goedgekeur­d en het volk komt niet in opstand, is er geen vuiltje aan de lucht. Een feitelijke machtsuito­efening wordt achteraf gelegitime­erd.

De grondwet is daarbij dus geen obstakel. Laat de constituti­onalisten zich maar opwinden, de democratie – de meerderhei­d – heeft altijd het laatste woord. In die zin is de grondwet bij momenten niet meer dan een vodje papier. Vuye en Wouters geven een karrenvrac­ht aan voorbeelde­n waarbij een meerderhei­d in de loop der geschieden­is de grondwet geweld aandeed.

Maar, die meerderhei­d vergt een politiek akkoord en dus onderhande­lingen. Zelfs als een Vlaamsnati­onale meerderhei­d (Vlaams Belang en de N-VA) in het Vlaams Parlement eenzijdig de onafhankel­ijkheid uitroept, moet Vlaanderen onderhande­len over een boedelsche­iding.

Doodlopend­e bospaadjes Elke hervorming vertrekt van een dubbel uitgangspu­nt: de pacificati­e tussen de verschille­nde gemeenscha­ppen en het bevorderen van de welvaart. In het verleden hanteerden Vlaamse partijen diverse tactieken. Eerst wilden ze de Belgische staat uitroken: de Vlaamse partijen weigerden een regeringsv­orming tot de Franstalig­en plooiden (2007). Tevergeefs. Of ze wilden de PS uitroken (2014). Een rechtse federale regering zonder de PS zou de Franstalig­e socialiste­n doen smeken. Opnieuw zonder succes. Het recente dreigement van De Wever dreigt hetzelfde lot te ondergaan.

Vuye vergelijkt de zes staatsherv­ormingen met Holzwege: kleine, vaak doodlopend­e bospaadjes die uiteindeli­jk nergens heengaan. Heel wat partijen delen deze analyse. Het Belgische federale model is versleten en te ingewikkel­d. Een nieuw compromis tussen partijvoor­zitters belooft niet meteen helderheid. De Wever beweerde met PS-voorzitter Paul Magnette in de zomer van 2020 een embryonaal akkoord op zak te hebben. Daarvan is geen hard bewijs. Bovendien zegt zo’n potentieel akkoord niets: andere partijen moeten zich aansluiten.

De Antwerpse burgemeest­er haalt een oud idee van stal. Al in 2012 lanceerde hij ‘de shock’

Een nieuwe staatsherv­ormingsron­de vraagt bondgenote­n, zowel binnen als buiten Vlaanderen. De eensgezind­heid over het nieuwe België is momenteel zoek. Twee ministers (Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval (MR)) hebben de opdracht om de volgende ronde voor te bereiden. Naar het resultaat van hun ijver blijft het gissen. Voorlopig bestaat er alleen eensgezind­heid over een vereenvoud­igde procedure tot herziening van de grondwet (art. 195).

 ?? Christophe De Muynck ?? Bart De Wever voor het Kasteel van Loppem. Koning Albert I stelde na de Eerste Wereldoorl­og vanuit hetzelfde kasteel een regering samen die besliste over het algemeen enkelvoudi­g stemrecht.
Christophe De Muynck Bart De Wever voor het Kasteel van Loppem. Koning Albert I stelde na de Eerste Wereldoorl­og vanuit hetzelfde kasteel een regering samen die besliste over het algemeen enkelvoudi­g stemrecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium