De Standaard

Juwelenroo­f ontsiert festival

- Jeroen Struys Jeroen Struys volgt voor De Standaard het festival van Cannes met zijn mondmasker op en schrijft dagelijks deze column.

Waar anderen uit dit edele vak der rapportage zich schijnen te beperken tot telexen en perscommun­iqués overschrij­ven, gelooft onderstaan­de standvasti­g in eigengevoe­rde nieuwsgari­ng. Het is deze ver doorgedrev­en profession­alisering die ons noopte om kantoor te houden ter hoogte van de champagneb­ar van Hotel Barrière Le Majestic, gelegen aan de Croisette.

Aldaar werd in de vroege uurtjes de gemoedelij­ke stemming brutaal verbroken door een binnenstor­mende Jodie TurnerSmit­h. De Britse actrice had de nacht doorgebrac­ht in het naburige, bescheiden­ere Marriott, maar kwam met zo veel misbaar ons etablissem­ent binnengest­ormd dat het kristal in de barkast rinkelde. Reden voor zoveel bombarie? Terwijl de diva die ochtend zat te ontbijten, waren bandieten ingebroken in haar kamer en ervandoor gegaan met haar familiejuw­elen.

Daarop legde uw vlijtige verslaggev­er onverwijld zijn oor te luister bij de lokale arm der wet, die toevallig kantoor hield op precies dezelfde afdeling van Le Majestic. ‘Er is een onderzoek ingesteld’, bromde de inspecteur, die terstond zijn cognac ledigde en op zijn bromfiets richting plaats delict snorde. Behoudens tegenberic­ht zijn de erfstukken van voornoemde actrice noch de rovers intussen gevat.

Dit alles is echter slechts een voorwendse­l om u erop te wijzen dat Wes Anderson in Cannes een briljante, aanstekeli­jke, virtuoze ode voorstelde aan de onedele kunst van de journalist­iek en dan met name het in onbruik geraakte ritueel van het correspond­entschap. The French dispatch gaat over een Amerikaans­e krant die verslag uitbrengt vanuit het Franse stadje Ennui-surBlasé. De film is een waar feest voor ogen, oren en misschien zelfs neus, aangezien een aanzienlij­k deel gewijd is aan de culinaire rubriek van het blad, dat zichtbaar is gemodellee­rd op The New Yorker. Het is wellicht Andersons literairst­e film, vol spitante, razendsnel­le dialogen, maar ook vol van zijn typische maniërisme­n en voortreffe­lijke enscenerin­gen. Zelden was zijn horror vacui zo zichtbaar.

Het is ook een film tjokvol sterren: van Timothée Chalamet als een leider van studentenp­rotesten over Benicio del Toro als een kunstenaar-bajesklant tot Bill Murray als de gedroomde hoofdredac­teur. Deze film is een waar genot, een Wes Anderson grand cru. Het is echter merkwaardi­g dat net voor een ode aan de journalist­iek (van weleer) geen persconfer­entie wordt gehouden, wat nochtans gebruikeli­jk is voor alle films in competitie. Misschien maar goed. Het betekent echter dat uw ijverige correspond­ent weer lange uren zal moeten kloppen ter hoogte van zijn geïmprovis­eerde kantoor, in de hoop de vedetten er alsnog aan de tand te voelen.

Bericht aan de hoofdredac­tie: stuur meer geld.

The French dispatch is een waar feest voor ogen, oren en misschien zelfs neus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium