De Standaard

Youtube lanceert Tiktok-kloon nu ook in België

Vanaf deze week kunnen Belgen korte filmpjes met verticale video delen op Youtube Shorts. De gelijkenis met Tiktok is niet toevallig.

- Dominique Deckmyn

Youtube, een onderdeel van Google, domineert al jaren de wereld van onlinevide­o. Maar de jongste drie à vier jaar kon niemand naast de opmars van Tiktok kijken, ook Youtube niet. Tiktok trakteert zijn gebruikers op een eindeloze stroom van korte filmpjes met dansjes, grappen en memes, allemaal geserveerd door een algoritme dat leert inspelen op je kijkgedrag. De video’s zijn maximaal 1 minuut lang (sinds kort is 3 minuten het maximum) en verticaal gefilmd – raar op een traditione­el beeldscher­m, maar heel natuurlijk op een smartphone.

Vorig jaar begon Google in India een eigen versie van dat idee te testen, Youtube Shorts. Een voor de hand liggende plek om te beginnen, want kort voordien had dat land de Tiktok-app verboden vanwege een conflict met China (Tiktok is een app van het Chinese bedrijf Bytedance). De Amerikaans­e lancering van Youtube Shorts volgde in maart. Bij ons waren de filmpjes al te bekijken, maar in de komende dagen kunnen gebruikers in een honderdtal landen, waaronder België, zélf Youtube Shorts maken. Youtube Shorts maakt deel uit van de Youtube-website en -app, wat in principe al garandeert dat er heel wat kijkers zijn.

‘Ik vond het verbazend hoelang Youtube is blijven vasthanhee­ft gen aan horizontal­e video’, zegt Clo Willaert, auteur van het boek Video marketing like a pro. ‘Horizontal­e video is heel goed om een verhaal te vertellen, maar om iets heel kort en spontaan te zeggen, is verticaal interessan­ter.’

Hannes Coudenys

Divers publiek

De grote troef van Tiktok zijn de jonge videomaker­s – of ze zich nu toeleggen op muziek, acrobatie, comedy of iets anders. De app leverde een hele generatie nieuwe sterren op, zoals de 16-jarige danseres Charli d’Amelio. Youtube hoopt die creatieve mensen naar zich toe te trekken. De Googledoch­ter heeft daar de komende twee jaar zo’n 85 miljoen euro voor opzijgeleg­d in een ‘Google Shorts Fund’.

Facebook heeft inmiddels zijn eigen Tiktokkloo­n, Reels, toegevoegd aan Instagram. Snapchat met de ‘Verkennen’-functie (Spotlight) iets gelijkaard­igs. In al die gevallen wordt een Tiktokacht­ige functie toegevoegd aan een bestaande app. Maar er zijn ook apps die simpelweg een doorslagje zijn van Tiktok, zoals Triller.

Volgens Willaert is Youtube laat aan de dis, maar toch goed geplaatst om een belangrijk­e plaats naast Tiktok op te eisen. ‘Ik denk dat er plaats is voor beide. Youtube heeft een diverser publiek dan Tiktok, van kleine kinderen tot senioren. Iedereen kijkt weleens Youtube’.

Tiktokker en socialemed­iaadviseur Hannes Coudenys is sceptische­r. ‘Ik ga het zeker uitprobere­n,’ zegt hij, ‘maar ik betwijfel dat een video op Shorts hetzelfde effect zal hebben als op Tiktok. Het aantrekkel­ijke van Tiktok is dat iedereen beroemd kan worden. Ik heb zelf 400.000 volgers vergaard in één jaar, dat is ongelofeli­jk. Een video op Instagram Reels kan moeilijk viraal gaan. Ik geef Youtube wat meer kans, omdat het al veel content en veel makers heeft. Maar Tiktok is uiteindeli­jk Tiktok omdat je de app opent en er een video begint te spelen. Op Youtube moet je de video zoeken.’

Veel van de video’s op Youtube Shorts zijn gemaakt met de Tiktok-app en dragen nog het

‘Tiktok is uiteindeli­jk Tiktok omdat je de app opent en er een video begint te spelen. Op Youtube moet je de video zoeken’

Tiktokker

Tiktoklogo. De Tiktokster­ren kopiëren hun werk dus gewoon naar dit nieuwe kanaal. Voorlopig lijkt Youtube daar niet om te malen.

Amateurist­isch

In zekere zin probeert Youtube met Shorts terrein terug te winnen waar het in zijn begindagen, van bij de lancering in 2005, heer en meester was: spontane, vaak amateurist­ische, korte video’s.

Met de jaren probeerde Youtube zijn videomaker­s aan te sturen om langere, profession­eler gefilmde en gemonteerd­e video’s te maken. Dat legt de lat hoger voor nieuwkomer­s om zich op het medium te laten opmerken. Tiktok is in dat gat gesprongen.

Vorig jaar leek er even een race aan de gang om de plaats van Tiktok in te nemen, als die app in de Verenigde Staten zou worden gebannen vanwege vrees voor spionage en politieke beïnvloedi­ng. Donald Trump stuurde daarop aan, maar zijn opvolger Joe Biden heeft andere prioriteit­en. Tiktok botst wel op toenemende kritiek, onder meer in Europa, vooral omdat het te weinig inspanning­en zou doen om minderjari­gen te beschermen.

 ??  ?? Drie video’s op Shorts, al zijn ze oorspronke­lijk gemaakt voor Tiktok, het logo staat
Drie video’s op Shorts, al zijn ze oorspronke­lijk gemaakt voor Tiktok, het logo staat
 ??  ??
 ?? rr ?? r zelfs nog bij.
rr r zelfs nog bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium