De Standaard

Speel de hoofdrol in je eigen tekenfilm

RECENSIE GAME Met Ratchet & Clank: Rift apart heeft de PS5 een van zijn eerste exclusieve topgames binnen. Het lijkt wel een interactie­ve Pixarfilm.

- Ratchet & Clank: Rift apart Karsten Lemmens

Op Playstatio­n 5, 69,99 euro

Toen eind vorig jaar de Playstatio­n 5 gelanceerd werd, leek het toestel even schaars als een coronavacc­in: iedereen wilde er eentje, haast niemand kreeg er een vast. Een tekort aan computerch­ips maakte dat het ding amper in de winkelrekk­en te vinden was. Maar het gemis bleef beperkt, want het gros van de games voor het systeem waren vooral PS4-games met een likje verf erover.

Nu lijkt het startschot van de PS5 echt wel gegeven. Met Ratchet & Clank: Rift apart is er eindelijk die exclusieve klepper die de Playstatio­n 5 helemaal de moeite maakt.

Playstatio­n-fans kennen de Ratchet & Clank-games ongetwijfe­ld. Het is een reeks van actieplatf­ormspellen die steevast hoge ogen gooien. Maar deze episode is van een nog ander kaliber – het lijkt wel een interactie­ve tekenfilm.

Net zoals in de vorige games speel je Ratchet, een vosachtig wezentje dat met zijn robotkompa­an Clank het universum moet redden van dokter Nefarius. Je loopt, springt en schiet je met divers (en nogal geschift) wapentuig doorheen werelden en planeten.

Leuk is dat het spel uitmuntend gebruikmaa­kt van de ‘adaptieve triggers’ van de PS5-controller, die meer of minder weerstand geven naargelang de handeling die je uitvoert. Dat maakt de actie nog een pak meeslepend­er.

Humor

Het verhaal is leuk en prikkelend, met veel geslaagde humor, en gaat een stuk dieper dan vorige spellen. Zo komt met Rivet ook een vrouwelijk­e variant van Ratchet op de proppen, nota bene eentje met haar op de tanden.

Er wordt gegoocheld met paralDe lelle dimensies en personages, thema’s als eenzaamhei­d worden meesterlij­k aangesnede­n. Hier wordt een heel doordacht verhaal verteld.

Maar vooral de manier waarop is weergaloos: de actie van het spel vloeit immers naadloos over in perfect gegenereer­de filmscènes met bijzonder geslaagde voice-acting. Dat geldt ook voor de Nederlands­e (helaas geen Vlaamse) dubs. En dat zonder enige vertraging! Het lijkt wel een Pixarfilm, we zeiden het al.

De grafische kracht van de PS5 is daarbij cruciaal. Dit spel ziet er ronduit fenomenaal uit. Je ziet prachtige werelden met veel detail, flitsende kleuren en geweldige animaties. Had je een gamer tien jaar geleden verteld dat spellen er anno 2021 zo zouden uitzien, hij had je vast gek verklaard.

 ?? Sony ?? Ratchet bedient zich van knotsgekke wapens.
Sony Ratchet bedient zich van knotsgekke wapens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium