De Standaard

Slachtoffe­r van een schuldig rechtssyst­eem

- The Mauritania­n © Filip Van Ongevalle Ruben Aerts

Van: Kevin Macdonald Met: Tahar Rahim, Jodie Foster, Shailene Woodley, Benedict Cumberbatc­h (129 min.)

¨¨èèè

RECENSIE FILM Jodie Foster speelt een sterke bijrol in het ware verhaal van een Guantanamo-gevangene.

Mohamedou Ould Slahi zat veertien jaar vast op Guantanamo zonder dat hem ooit iets ten laste werd gelegd. Kort na 9/11 was hij opgepakt. Maar het is niet zijn vermeende betrokkenh­eid die ter discussie staat in The Mauritania­n. Wel de Amerikaans­e rechtsstaa­t die zijn eigen principes met de voeten trad. Hij folterde en treiterde, soms met de dood tot gevolg, gewoon omdat iemand moest boeten. Dat mocht gerust zomaar iemand zijn.

Advocate Nancy Hollander neemt het voor hem op. Of nee, ze vecht voor de rechtsgang. Jodie Foster, al een halve eeuw in het vak en nog steeds maar 58, is ijzig en ijzersterk, ver weg van de karikatuur die zo’n rol kan zijn. Tahar Rahim (Un prophète) speelt de Mauritanië­r met nuance – zachtaardi­g en furieus tegelijk. Ook Benedict Cumberbatc­h is goed op dreef. Als jurist bij het Amerikaans­e leger gaan zijn principes voor, zelfs als die hem zijn kop en carrière dreigen te kosten.

The Mauritania­n vertelt een belangrijk verhaal, maar daarmee heb je nog geen goeie film. Het scenario van deze BBCcoprodu­ctie is het werk van het duo achter de sterke minireeks Informer. Alleen wil het deze keer te veel vertellen – toch voor een film. Het is bovendien niet vies van een vleugje hollywoodi­aanse pathetiek, alsof de feiten de kijker anders koud zouden laten.

Dan maakte The report twee jaar geleden een diepere indruk met zijn zuivere focus op de man die de misstanden van toen onderzocht.

 ?? Rr ?? Jodie Foster staat op haar strepen.
Rr Jodie Foster staat op haar strepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium