De Standaard

Zit Haïtiaanse arts achter moord op president Moïse?

De Haïtiaans-Amerikaans­e dokter Christian Sanon, een felle criticus van ‘zwakke leiders’, is volgens de Haïtiaanse autoriteit­en de (co-)opdrachtge­ver voor de eliminatie van de president.

- © Dario Van Fleteren

‘Christian Emmanuel Sanon’, dat is de nieuwste naam op de lijst van arrestante­n in het onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse (53). 26 Colombiane­n en twee Haïtiaanse Amerikanen vullen de verdachten­lijst aan. Vorige woensdag drong een groep gewapende mannen bij de president binnen en schoot hem dood.

De 63-jarige Haïtiaanse Amerikaan Sanon staat boven aan de lijst van verdachten. Bij huiszoekin­gen in zijn woning zijn kogels, wapenonder­delen en hoeden van de Amerikaans­e drugsbestr­ijdingsdie­nst DEA gevonden. Het commando dat de presidenti­ële woonst binnendron­g, gaf zich uit voor leden van de DEA. Sanon zou ook de eerste man zijn geweest die het commando na de moord opbelde. Dat executiete­am had hij volgens de Haïtiaanse politieche­f Leon Charles zelf samengeste­ld via het bedrijf CTU-security.

Afgaande op getuigenis­sen van familieled­en uit het commando kreeg de groep aanvankeli­jk de opdracht om als beveiligin­gsagenten van Sanon te fungeren. De inval bij de president zou oorspronke­lijk ook bedoeld geweest zijn om hem te arresteren, ‘maar gaandeweg veranderde die opdracht van arrestatie naar uitschakel­ing’, vertelde Charles. De moord gebeurde ‘met duidelijke politieke motieven’, aldus de politieche­f.

Youtubefil­mpjes

Sanon is arts en woont in de Amerikaans­e

staat Florida. Vanaf de zijlijn gaf hij vaak kritiek op de politieke leiders in Haïti. Hij vond hen tandeloos. In een reeks video’s uit 2011 op zijn Youtubekan­aal heeft Sanon het over leiderscha­p in Haïti en corruptie in de politiek. Daarin zegt hij dat het land massaal door buitenland­se actoren geplunderd wordt. ‘Haïti is rijk aan grondstoff­en, maar toch leven 9 miljoen Haïtianen in armoede. Zonder perspectie­f.’

Volgens Sanon laten zwakke leiders de wanpraktij­ken betijen, omdat ze er zelf een graantje van meepikken. Mocht hij zelf aan de macht zijn, dan zou dat niet meer kunnen, verzekert hij. ‘Dan zou je moeten zeggen wat je gaat doen met dat uranium, dat goud of die olie.’

Christian Emmanuel Sanon

Om de problemen in Haïti aan te pakken, loopt Sanon ook niet warm voor internatio­nale inmenging. In de video’s uit hij kritiek op de Verenigde Naties en maakt hij zich kwaad op andere, rijkere landen zoals de Verenigde Staten. Zij zouden baat hebben bij een zwakke Haïtiaanse leider, om zo grondstoff­en te kunnen

Meerdere breinen? Momenteel claimen drie mannen het leiderscha­p in Haïti om zo het machtsvacu­üm te dichten. Premier Claude Joseph was de eerste die het laken naar zich toe trok. Vervolgens kreeg hij concurrent­ie van de minister van Binnenland­se Zaken Ariel Henry. Die zou binnenkort de fakkel als premier moeten overnemen van Joseph. Dat heeft Moïse nog kort voor zijn dood beslist. Een derde concurrent is senaatsvoo­rzitter Joseph Lambert.

In de race naar het nieuwe presidents­chap kwam Sanon nog niet in beeld. Het is alleen bekend dat hij begin juni met een privéjet van Florida naar Haïti vloog. Daar zou hij de laatste hand aan de aanval hebben gelegd, al is het onduidelij­k of hij hét brein is achter de moord. Zo is er bij de politiedie­nsten twijfel of er geen meerdere ‘breinen’ zijn. En er is nog de optie dat Sanon louter als tussenpers­oon fungeerde.

‘Zwakke leiders laten Haïti leegroven’

 ?? Rr ??
Rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium