De Standaard

Zeg niet zomaar game tegen een collector’s item

- de grote markt Karsten Lemmens

Als je erin slaagt om alle virtuele munten te verzamelen in het Nintendo-spel Super Mario 64, dan heb je er zo’n 2.090. Wil je dat spel in een vlekkeloze staat kopen, dan heb je minstens 1,5 miljoen echte munten nodig. Want op een veiling is een kopie in de originele verpakking verkocht voor liefst

1,5 miljoen dollar. En dat voor een videospel dat bij de lancering in 1996 zo’n 24 dollar kostte. Nooit ging een spel voor meer geld over de toonbank. Een week daarvoor was er nog een ander gamesrecor­d gesneuveld. Toen wisselde een eerste editie van het spel The Legend of Zelda uit 1988 van eigenaar voor 870.000 dollar. Daarvoor stond het record op naam van een originele versie van het spel Super Mario Bros uit 1983. Dat harkte in april 660.000 dollar binnen. De bedragen lijken almaar hoger te klimmen.

Super Mario 64 is dan ook niet zomaar een spel. Het is een van de mijlpalen in de geschieden­is van de videogames, waarbij Nintendo’s mascotte de 3D-wereld binnentrad. Ook al is de game naar huidige standaarde­n behoorlijk verouderd, hij wordt nog steeds beschouwd als een ankerpunt in de wereld van de videogames.

Natuurlijk zal de koper de verpakking niet van rond de cartridge rukken om het spel eventjes te spelen. Wie Super Mario 64 wil beleven, kan dat makkelijk via virtuele kopieen die vandaag nog steeds worden aangeboden op hedendaags­e spelconsol­es van Nintendo. Het bracht het spel dit jaar zelfs opnieuw uit op de huidige Nintendo Switch.

Deze editie is een ‘collector’s item’. Een van de eerste edities, plastic errond, geen scheuren in de doos. Volgens het veilinghui­s Heritage Auctions bestaan er minder dan vijf exemplaren van die kwaliteit. Daar willen verzamelaa­rs veel geld voor neertellen. Vergelijk het met mensen die dik betalen voor zeldzame postzegels, flessen wijn of kunst. Ook videogames worden steeds meer als een kunstvorm beschouwd. Bovendien zijn veel kapitaalkr­achtigen van nu opgegroeid met videogames: ze beschouwen ze heus niet als futiel kinderspee­lgoed. In de zoektocht naar wat ze met hun fortuin moeten doen, richten ze hun blik dus steeds vaker op peperdure retro computersp­ellen. Het doet vermoeden dat ook dit record niet lang overeind zal blijven.

Toch blijft het vreemd dat net dit spel zulke hoge toppen scheert. Met bijna 12 miljoen verkochte exemplaren was dit het best verkochte spel van de Nintendo 64-spelconsol­e. Er zijn dus behoorlijk veel van die cartridges gedrukt, wat de claim dat er slechts een vijftal in deze conditie bestaan vreemd doet klinken. Kelsey Lewin, codirectri­ce van de Amerikaans­e Video Game History Foundation, noemde de veiling op Twitter daarom ‘verdacht’. Ook andere experts kijken vreemd op dat uitgereken­d dit spel zo prijzig wordt verhandeld. Kwatongen spreken over een bewuste hype die werd opgeklopt door het veilinghui­s en Wata. Dat laatste is een ratingagen­tschap voor collector-videogames. Er wordt zelfs (ongefundee­rd) gewag gemaakt van witwasprak­tijken.

Wat er ook van zij: Super Mario 64 is en blijft een mijlpaal. De game is ook vandaag nog zeker het spelen waard. Maar daar hoeft u heus geen 1,5 miljoen voor te betalen. Met 50 euro lukt het ook al.

In 1996 kostte Super Mario 64 zo’n 24 dollar – nu werd de game geveild voor 1,5 miljoen dollar

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium