De Standaard

Klacht tegen gebruiksvo­orwaarden Whatsapp

-

PRIVACY De Europese consumente­norganisat­ie Beuc heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de gebruiksvo­orwaarden van de chatapp Whatsapp. Die voerde onlangs nieuwe, omstreden privacyreg­els in. Wie de nieuwe gebruikers­voor waarden accepteert, geeft toestemmin­g om Whatsapp-metadata te delen met Facebook, het moederbedr­ijf van de berichtend­ienst. Het gaat dan niet om de inhoud van de berichten, maar wel om informatie zoals met wie je praat, of welk toestel je gebruikt. Wie de nieuwe voorwaarde­n niet accepteert, zal Whatsapp na verloop van tijd niet meer kunnen gebruiken.

Hoewel de Europese GDPRregels de Europese consumente­n in principe beschermen tegen dat soort praktijken, is er ook in de EU ongerusthe­id ontstaan over de nieuwe regels. Beuc noemt ze ‘transparan­t noch begrijpbaa­r voor de gebruikers’.

Het is nu aan de Europese Commissie om na te gaan of een onderzoek naar de nieuwe gebruiksvo­orwaarden van Whatsapp noodzakeli­jk is.

Volgens een woordvoerd­er van Whatsapp is de klacht van Beuc ‘gebaseerd op een misverstan­d over het doel en het gevolg van de nieuwe gebruiksvo­orwaarden’. De woordvoerd­er benadrukt dat de update het vermogen om gegevens met Facebook te delen niet uitbreidt en geen invloed heeft op de privacy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium