De Standaard

Europa steekt digitale heffing in de koelkast

-

BELASTINGE­N De Europese Unie zet de plannen voor een eigen digitale heffing in de koelkast, om de wereldwijd­e akkoorden over onder meer een minimumtak­s voor multinatio­nals niet in gevaar te brengen. Die akkoorden werden afgelopen weekend bekrachtig­d door de landen van de G20.

Een onderdeel ervan is de toezegging dat er geen eenzijdige digitale belastinge­n worden ingevoerd, omdat er een regeling komt voor een eerlijker verdeling van de belastingo­pbrengsten van de allergroot­ste bedrijven. De Verenigde Staten hadden erop aangedrong­en dat die bepaling zou worden nageleefd. Minister van Financiën Janet Yellen was gisteren in Brussel om de kwestie te bespreken. Zij vreest dat een digitale heffing vooral Amerikaans­e bedrijven zou treffen, omdat die erg actief zijn in de digitale economie.

Het was Europees commissari­s van Economie Paolo Gentiloni die Yellen beloofde om de voorstelle­n voor een digitale heffing op te schorten. ‘Dat maakt het mogelijk om gezamenlij­k geconcentr­eerd voort te werken aan de laatste etappe van dit historisch­e akkoord.’ In oktober zal de Unie de zaak opnieuw bekijken. Dan zal het globale belastinga­kkoord definitief afgesproke­n worden.

De Europese Unie had erop gerekend dat een digitale heffing inkomsten zou kunnen opleveren om de kosten van het Herstelpla­n te dekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium