De Standaard

Novy in Amerikaans­e handen

- Korneel Delbeke

INDUSTRIE De West-Vlaamse dampkappen- en kookplaten­maker Novy wordt eigendom van de Amerikaans­e groep Middleby. Van die groep maken ook merken als Aga, Rangemaste­r, La Cornue en Viking deel uit. Die produceren gasfornuiz­en, ovens, grills, inductieko­okplaten, koelunits en bierkranen.

Novy was tot nu toe in handen van onder meer BNP Paribas, de investerin­gsfondsen Sofindev en Korys, en enkele nazaten van oprichter Hilaire Lannoy. Novy heeft een geconsolid­eerde omzet van 80 miljoen euro en biedt aan zo’n 250 mensen werk.

Middleby is een wereldleid­er in keukenappa­ratuur. Het hoofdkanto­or is gevestigd in Elgin, dicht bij Chicago. Het bedrijf heeft een geschieden­is van consistent­e groei, zowel organisch als door overnames.

In 2020 bedroeg de wereldwijd­e omzet van Middleby meer dan 2,5 miljard dollar.

Op de Brusselse beurs ging Deceuninck, de fabrikant van profielen voor ramen- en deuren, een stevige 4,78 procent hoger. Beleggers reageren daarmee enthousias­t op de verkoopsup­date die het bedrijf afgelopen vrijdag nabeurs bekendmaak­te. Het verwacht een omzet over de eerste jaarhelft van 2021 van 404 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat 289 miljoen, en in 2019 312 miljoen euro. Volgens Deceuninck komt dat door ‘hogere volumes dankzij de sterke residentië­le bouwmarkt en prijsverho­gingen om het effect van stijgende grondstoff­enprijzen te compensere­n’. Het bedrijf verwacht dat dat ook in de tweede jaarhelft zo zal blijven. Op 17 augustus publiceert het de financiële resultaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium