De Standaard

Waarom de Belgische transferma­rkt nog moet losbarsten

De Belgische clubs willen nog (gouden) zaakjes doen door begeerde spelers te verkopen, maar de transferma­rkt komt maar langzaam onder stoom. Waarom?

- De Congolese aanvaller heeft een akkoord met Kuwait SC, © Jürgen Geril

De verwachtin­g is dat er voor 31 augustus nog voor meer dan 100 miljoen aan spelers zal worden verhandeld

Mbokani kan naar Koeweit

1 Geen haast in het buitenland

De machine raast door, of toch in België. Het EK is nog maar net afgelopen, maar over een dikke week – op 23 juli – start de Jupiler Pro League alweer. AA Gent speelt op 22 juli zelfs al Europees in de voorrondes van de Conference League, Anderlecht doet dat twee weken later. Voor Belgische clubs is het dus belangrijk tijdig aan hun huiswerk te beginnen. Paars-wit haalde al betaalbare aanwinsten zoals Hoedt, Refaelov en Sergio Gomez, terwijl de Buffalo’s zich versterkte­n met onder anderen Gianni Bruno, Andrew Hjulsager en Julien De Sart.

In het buitenland is er minder haast. De Franse Ligue 1 begint op 8 augustus, de Premier League, Bundesliga en Primera Division pas op 13 augustus en de Serie A zelfs maar op 22 augustus. Veel clubs hebben het einde van het EK afgewacht om te zien of zich daar geen toppers aandienden. De Deen Mikkel Damsgaard (Sampdoria) is zo’n speler, maar dat geldt ook voor de Gentse Oekraïner Roman Jaremtsjoe­k. Nu het tornooi erop zit, mag er ook actie op de Belgische markt verwacht worden.

2 Corona kostte miljoenen Racing Genk wil graag 30 miljoen voor topschutte­r Paul Onuachu, die 33 keer scoorde, maar de Nigeriaan is al 27. Club Brugge plakt hoge prijzen op het hoofd van Noa Lang en Odilon Kossounou. Door de coronacris­is leden de Europese voetbalclu­bs vorig jaar evenwel 4 miljard euro verlies. Rijke Premier League-clubs kunnen nog diep in de buidel tasten, maar in de rest van Europa is the sky niet langer the limit. Juventus leed vorig seizoen 113 miljoen euro verlies, Barcelona 97 miljoen euro, Porto had de helft minder inkomsten …

Alle clubs zagen af, waardoor nu zelfs in de grote competitie­s voorzichti­gheid geboden is. Het tv-contract dat de Franse clubs vorig seizoen bijvoorbee­ld rijk maakte, is bijgestuur­d, waardoor ook in de Ligue 1 de vinger op de knip gaat.

3 Discussie over betalingen Veel buitenland­se clubs wachten af, maar er zijn uiteraard uitzonderi­ngen. Arsenal moet bijvoorbee­ld een hele nieuwe ploeg bouwen en jaagt in heel Europa op talenten. Daarom is de deal van 17,5 miljoen met Anderlecht voor Albert Sambi Lokonga wel al rond.

Vaak wordt er ook lang gediscussi­eerd over betalingsm­odaliteite­n. Het is niet omdat de prijs 17,5 miljoen bedraagt, dat die som in één keer wordt betaald. Dikwijls gebeurt dat in schijven. Vorig jaar bij de monstertra­nsfer van Doku naar Rennes loste paars-wit dat op via een factoringb­edrijf. Zo’n kredietmaa­tschappij stort het bedrag in één keer, waardoor er veel cash is, maar dat moet terugbetaa­ld worden met een fikse rente. Liefst wordt zo’n omweg vermeden.

Ook bij KV Oostende is er op dit moment een gelijkaard­ige discussie aan de gang. Bologna wil Arthur Theate immers als vervanger voor Tomiyasu, FC Köln wil de verdediger als potentiële opvolger voor Sebastiaan Bornauw. De Duitsers kunnen de transferso­m – KVO mikt op 8 miljoen – snel storten, Bologna wil de betalingen spreiden. U mag raden welke optie de kustclub verkiest. 4 China niet langer het beloofde land

Heel wat Belgische clubs zitten met overbodige spelers. Anderlecht kan er bijvoorbee­ld een kleedkamer mee vullen. Vroeger boden Chinese clubs dan weleens een oplossing. Anderlecht kon Ivan Santini voor 5 miljoen euro naar het Jiangsu Suning laten vertrekken, waar de spits grof geld kon verdienen. Die tijd is voorbij. De Chinese Super League voerde een salarisgeB­alikwisha. plafond in, waardoor buitenland­ers er maximaal 2,3 miljoen per jaar kunnen verdienen. Nog altijd veel geld, maar veel spelers willen zich voor die som niet gaan begraven in China.

Turkije lijkt voor overbodige spelers met een groot loon meer het beloofde land. Turkse clubs staan open voor uitleenbeu­rten of goedkope transfers, waarbij ze wel het salaris overnemen.

5 Clubs eisen maximum Veel Belgische clubs hebben het na het coronajaar niet breed. Club Brugge, Genk, Antwerp en AA Gent hebben een spaarpotje, maar bij teams als KV Kortrijk, Zulte Waregem of Eupen telt elke cent. Zelfs de buitenland­se investeerd­ers van Beerschot en OH Leuven zijn op hun hoede en willen alleen berekende risico’s nemen. Zo zit OHL te wachten tot spits Thomas Henry verkocht is voor zes miljoen, om dan zelf de markt op te gaan. KV Mechelen verkocht dan weer Aster Vranckx, maar toen Nikola Storm op de radar van topclubs verscheen, steeg zijn prijs ook.

Belgische clubs leven van transfers en vragen nu het maximum voor hun spelers. Kijk naar Standard, waar het water tot aan de lippen staat ondanks de verkoop van Zinho Vanheusden en Michel-An

de zestienvou­dige kampioen die vorig seizoen derde werd, en waar ook de Nigeriaans­e middenveld­er John Obi Mikel (exChelsea) tekende. Mbokani bereikte een akkoord voor twee jaar, normaal wordt zijn transfer weldra geofficial­iseerd. (dvd) De Rouches plakken daarom acht miljoen euro op het hoofd van Selim Amallah. Geïnteress­eerde teams weten echter ook dat het nu nog vroeg is om dat te bieden. Als in Luik de financiële nood hoog blijft, kost Amallah in augustus wellicht minder. Het is een spel, maar de verwachtin­g is toch dat er in België voor 31 augustus nog voor meer dan 100 miljoen aan spelers zal worden verhandeld.

 ?? Bruno Fahy/belga ?? Racing Genk wil graag 30 miljoen euro vangen voor topschutte­r Paul Onuachu.
Bruno Fahy/belga Racing Genk wil graag 30 miljoen euro vangen voor topschutte­r Paul Onuachu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium