De Standaard

Elke twee dagen test voor wie stapje in de wereld wil zetten

- Jolien De Bouw

Wat heb je nodig om als toerist Frankrijk binnen te mogen?

Je hebt een bewijs nodig dat je volledig gevaccinee­rd bent of een negatieve PCR-test of antigeente­st óf een bewijs dat je genezen bent van corona en antistoffe­n hebt. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Dat kun je bewijzen via het Europese coronacert­ificaat dat je via CovidSafe.be kunt downloaden. Ook een bewijs op papier is geldig als het een QR-code bevat.

Kan ik me vrij bewegen in Frankrijk? Wie volledig gevaccinee­rd is wel, maar anderen niet. Vanaf 21 juli moet je een negatief testbewijs dat maximaal 48 uur oud is kunnen voorleggen als je een museum, cinema of attractiep­ark wilt bezoeken of als je aanwezig bent op plaatsen waar meer dan 50 mensen samenkomen. Dat geldt voor zowat alle toeristisc­he bezienswaa­rdigheden.

Wat met restaurant­s, campings en hotels?

Vanaf 1 augustus vallen cafés en restaurant­s (ook terrassen), maar ook winkelcent­ra, ziekenhuiz­en en rusthuizen onder die regels. Ook vlieg-, trein- en busreizen van lange afstand worden voorbehoud­en voor gevaccinee­rden en mensen met een negatieve test die maximaal 48 uur oud is. Wie naar een camping gaat, hoeft daar geen gezondheid­spas te tonen. Maar om naar het restaurant of het zwembad van die camping te gaan, dan weer wel.

Waar kan ik me dan laten testen?

Je kunt terecht in Franse testcentra. Die lieux de dépistage zijn makkelijk te vinden op de website sante.fr. De meeste apotheken bieden ook tests aan. In heel wat steden staan hier en daar ook tentjes waarin je je snel kunt laten testen.

telkens opnieuw

Gelden die regels ook voor minderjari­ge kinderen?

Tot 12 jaar is er geen test nodig. 12- tot 17-jarigen zijn tot 30 augustus vrijgestel­d.

Zijn die tests gratis?

Toeristen betalen 49 euro voor een PCR-test, 29 euro voor een antigeente­st.

Wie controleer­t of je gevaccinee­rd bent of een negatieve test hebt? Verdere modaliteit­en van de nieuwe regels worden volop besproken door de betrokken ministerie­s en in de loop van de volgende dagen gedetaille­erd uitgewerkt. Wellicht zullen horeca-uitbaters zelf hun klanten moeten controlere­n. Daar komt heel wat kritiek op van uitbaters die geen zin hebben om politieage­nt te moeten spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium