De Standaard

Een nieuwe Carrie of Blair, dat kan alleen nog op Instagram

Naar de reboot van Gossip Girl werd reikhalzen­d uitgekeken. ‘Een serie voor de Instagramg­eneratie’, zei HBO erover. De eerste aflevering is er, maar was die Insta-generatie de modeserie niet voor?

- Karlien Beckers

Kent u de Carrie-necklace nog? Een klein, gouden kettinkje met de naam van het hoofdperso­nage uit de successeri­e Sex and the city, die van 1998 tot 2004 furore maakte in de modewereld. Hoofdperso­nage Carrie Bradshaw had het gekregen van haar vriendinne­n. Wanneer ze het in het zesde seizoen verliest, kan zelfs een joekel van een diamanten ketting, een cadeautje van minnaar Alexander Petrovsky, haar niet troosten.

Hoeveel meisjes erna naarstig op zoek gingen naar een kettinkje met hun eigen naam, is niet exact geweten, maar dat het er astronomis­ch veel waren, daar mag je zeker van zijn. Hetzelfde gebeurde bij ongeveer elke outfit die de dames droegen. En dat waren er wel wat, over de tijdspanne van zes seizoenen en twee films heen. Elke aflevering was een modeshow, iedereen wou er na elke aflevering uitzien zoals Carrie, Miranda, Samantha en Charlotte.

Haute couture en tweedehand­s

Betaalbare kopieën van de outfits verschenen bijna onmiddelli­jk in H&M en Zara. Stiletto’s van Manolo Blahnik, het merk dat in zowat elke aflevering een vermelding kreeg, werden hét teken van de mode- en zelfbewust­e vrouw. In 2000 gingen er alleen al in de Neiman Marcus-winkel in New York 30.000 paren van over de toonbank.

Dit jaar bracht Zara een eigen versie uit van het meest iconische felblauwe paar met zilverkleu­rige gesp. Nog steeds kirren fashionist­a’s dat het een goede namaak is

het paar in Sex and the city.

‘De serie was een democratis­ering van iets wat voor veel vrouwen ervoor weinig gekend was’, zegt Emmanuelle Dirix, docente modecultuu­r en -geschieden­is aan de Modeacadem­ie van Antwerpen. ‘Er waren vrouwen die zich zo kleedden, maar dat was een kleine elite in New York.’

Het waren evenwel de vrouwen die Patricia Field, kostuumont­werpster van de serie, al tientallen jaren kleedde. ‘Opeens werd die esthetiek vertaald naar het grote publiek. Dat maakte het zo vernieuwen­d, maar ook de manier waarop met kledij werd omgegaan’, zegt Dirix. ‘De personages waren uitgesprok­en, experiment­eerden, mengden haute couture met tweedehand­s. Vrouwen keken erdoor anders naar hun kleerkast. Die rol is vandaag niet meer weggelegd voor series of films, maar voor influencer­s.’

Dit zagen we al

Na het einde van de show in 2004 werd het modevacuüm in 2007 opgevuld door een nieuwe serie: Gossip girl. Deze keer draaide het rond twee bevoorrech­te tienermeis­jes, Serena en Blair, die op een elite meisjessch­ool in New York zaten. Qua mode was de impact bij een volgende generatie dezelfde. Kniehoge kousen en plooirokje­s geïnspiree­rd op de schoolunif­ormen werden deel van de garderobe. Wanneer hoofdperso­nages Serena en Blair niet in een klaslokaal zaten, gingen ze steevast in de meest opulente jurken naar een modefotosh­oot of feestje. Blair liefst in een met pailletten overgoten jurk, Serena in een boho-chique look. Ook hier werden de outfits vlijtig gekopieerd.

Negen jaar later is Gossip girl terug. Voor de nieuwe versie werd kostuumont­werper Eric Daman, die ook de cast in de originele series kleedde, gevraagd. De eerste aflevering stelt qua mode niet teleur: hoofdperso­nage Julien begint haar eerste schooldag met een oversized hemd, wielrenner­short en kniehoge witte laarzen.

Toch voelde het anders. Waar de vroegere series verrasten met een nieuwe kijk, voelden de silhouette­n dit keer verdacht vertrouwd. We zagen dit al, vorige zomer, op Instagram. Daman haalde sociale media zelf aan als grootste inspiratie­bron.

Dat maakt dat de kledij hedendaags voelt, maar niet vernieuwen­d. In plaats van de vertaalsla­g van de onderbuik van de mode naar het grote publiek, leek Daman wat er al leefde op sociale media en in de straat te tonen.

Dat kun je teleurstel­lend vinden, maar niet onlogisch, denkt influencer Tiany Kiriloff. ‘Jongeren kijken niet alleen naar series of magazines, maar naar Instagram en andere sociale media.’

‘Influencer­s krijgen dingen toegestuur­d van labels, dat zijn niet altijd keuzes die ze zelf maken. Er wordt eigenlijk niet gecureerd qua kledij’

Tiany Kiriloff

Influencer

Spelen met gender

Kan een serie dan nog zo’n grote impact hebben? Kiriloff denkt van niet, maar dat wil niet zeggen dat ze niet relevant zijn. ‘Tv-series tonen een divers beeld, over verschille­nde personages heen. Een influencer heeft een bepaalde stijl, die niet zo divers is als verschille­nde persovan nages. In de nieuwe Gossip girl wordt gespeeld met gender: wat kan een man of een vrouw dragen? Dat heeft wel een impact. Voor een merk kan het nog steeds een boost zijn.’ Ook dat zie je in de nieuwe Gossip girl. Om de start ervan te vieren, creëerde het merk Monse een collectie gebaseerd op de reeks. ‘We zijn zo blij dat onze collectie in de serie gedragen wordt’, klinkt het bij het ontwerpers­duo. Het blijft een omgekeerde beweging.

Met het doorgeeflu­ik verdween ook een stukje creativite­it, meent Dirix. ‘Dat is jammer. Je mag niet vergeten dat influencer­s ook gewoon dingen toegestuur­d krijgen van labels, dat zijn niet altijd keuzes die ze zelf maken. Er wordt niet gecureerd qua kledij, wel gefotoshop­t achteraf.’ Dat de nieuwe Gossip girl er mooi uitziet, valt niet te ontkennen. Maar wie iets nieuws zoekt, blijft op zijn honger zitten.

 ?? Wireimage ?? De Carrie-halskettin­g, een iconisch cadeau.
Wireimage De Carrie-halskettin­g, een iconisch cadeau.
 ?? Gossip girl. © rr ?? Selena en Blair in het originele
Gossip girl. © rr Selena en Blair in het originele
 ?? © hbo ?? Carrie Bradshaw in Sex and the city.
© hbo Carrie Bradshaw in Sex and the city.
 ?? © gc images ?? Julien in de nieuwe Gossip girl.
© gc images Julien in de nieuwe Gossip girl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium