De Standaard

Guggenheim Bilbao zoekt geld voor ‘Puppy’

- ©

KUNST Het Guggenheim in Bilbao lanceert voor het eerst een crowdfundi­ng. Het zoekt 100.000 euro om ‘Puppy’ van Jeff Koons te restaurere­n.

Het kunstwerk ‘Puppy’ van Jeff Koons, dat al sinds 1998 de wacht houdt aan het Guggenheim Museum in Bilbao, is een 12,4 meter hoog bloemstuk in de vorm van een west highland terriër. Het is bekleed met 38.000 petunia’s, begonia’s en afrikaantj­es. Die moeten twee keer per jaar worden vervangen, dus het lijkt voor de hand te liggen dat het museum er geld voor zoekt. Maar niets is minder waar.

‘De buitenkant is nog in uitstekend­e staat’, zegt Ainhoa Sanz, hoofd van het restaurati­eteam. Maar de irrigatieb­uizen en kranen binnenin kunnen dringend een opknapbeur­t gebruiken. Bovendien begint de roestvrij stalen binnenbekl­eding los te komen. Omdat ‘Puppy’ het meest gefotograf­eerde werk van het museum is, doet dat een oproep naar het publiek.

Jeff Koons stelde ‘Puppy’ voor het eerst tentoon in Duitsland, in 1992. In 1997 werd het gekocht door de Solomon R. Guggenheim Foundation, voor het museum in Bilbao. Volgens Koons staat het voor ‘optimisme, vertrouwen en veiligheid’. De teller voor de crowdfundi­ng staat op dit moment op 12.000 euro.

 ?? Afp ?? ‘Puppy’ van Jeff Koons.
Afp ‘Puppy’ van Jeff Koons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium