De Standaard

Fonteinen moeten blauwalg verdrijven

- Hannelore Smitz

TERVUREN In de Vossemvijv­er in het Park van Tervuren zijn twee grote fonteinen in gang gezet. Die moeten een jarenlang probleem met blauwalg oplossen.

Al jaren is er een blauwalgpr­obleem in de vijvers van het Park van Tervuren. Vooral door de hete zomers van de laatste jaren en de overvloedi­ge uitwerpsel­en van Canadese ganzen en nijlganzen voelt het giftige goedje er zich thuis.

De Vossemvijv­er – die ooit gegraven werd in opdracht van koning Leopold II – is de grootste vijver van het park. Veel blauwalg in combinatie met extreem warm weer kan leiden tot zuurstofte­kort waardoor vissen het moeilijk krijgen.

‘In de zomer was hier regelmatig blauwalgen­bloei’, zegt boswachter Patrick Huvenne. ‘In een poging om het biologisch­e evenwicht te herstellen, leggen we de laatste jaren in het voorjaar strobalen van gerst in het water. Door de enzymen die vrijkomen in rottend gerstestro, ontstaat een ander soort bacterie die de groei van blauwalg afremt.’

Hoewel dat stro hielp op korte termijn, volstaat het niet om het blauwalgpr­obleem de baas te blijven. ‘Een tweede manier om het probleem aan te pakken is door meer beweging op het water te creëren. Dan is er meer zuurstof in het water en krijgen de blauwalgen ook bij hogere temperatur­en minder kans. En tegelijk is het een extra attractie voor het park’, zegt Huvenne.

Gisterocht­end zijn twee fonteinen opgestart. De komende weken wordt er nog een derde bijgeplaat­st in de Molenvijve­r. ‘Zo zijn ze helemaal klaar voor de eerste test, die wellicht in augustus zal komen als het wat warmer wordt. We willen de fonteinen het hele jaar door laten draaien om het positieve effect daarvan op het zuurstofge­halte en op de vegetatie te optimalise­ren. Alleen als het vriest stellen we ze buiten gebruik.’

Vissers blijven welkom op de vijver. Het Agentschap Natuur en Bos wil zelfs de zone waarin je mag hengelen uitbreiden.

Groenbuffe­r

Met de opstart van de fonteinen deed het agentschap ook zijn masterplan voor de Voervallei uit de doeken. Die verbindt het Park van Tervuren met het Zoniënwoud. Het is de bedoeling die te vergroenen zodat er een betere verbinding komt tussen de twee.

‘Het gaat om verschille­nde kleinere projecten, die samen een groenbuffe­r vormen. Zo willen we de biodiversi­teit vergroten, en in het bijzonder meer kansen geven aan de zeldzame vroedmeest­erpad. Binnen vier jaar zou het masterplan afgewerkt moeten zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium