De Standaard

Vergroenen of betalen, voor iedereen

Met een ambitieus pakket klimaatmaa­tregelen wil de Commissie van Europa een voorbeeld voor de wereld maken. Maar krijgt ze iedereen mee?

- Dominique Minten Korneel Delbeke Blz. 8 berichtgev­ing.

De wereldwijd­e vraag naar elektricit­eit stijgt dit en volgend jaar met 5 procent. Bijna de helft daarvan zal worden opgewekt door fossiele brandstoff­en, vooral steenkool. Daarom zal de uitstoot van CO2 in 2022 waarschijn­lijk een recordnive­au bereiken, schrijft het Internatio­naal Energieage­ntschap in een rapport dat vandaag verschijnt. Ondertusse­n blijkt het Braziliaan­se Amazonewou­d niet langer een groene long die CO2 opneemt en bewaart: door de almaar snellere ontbossing en de bosbranden stoot het regenwoud nu broeikasga­ssen uit, constatere­n onderzoeke­rs van het Braziliaan­s Instituut voor Ruimteonde­rzoek.

Voor wie nog twijfelt aan de urgentie van de klimaatcri­sis, zijn die twee vaststelli­ngen een zoveelste ongemakkel­ijke wakeupcall. Wie niet meer overtuigd moet worden, is de Europese Commissie. Zij stelde gisteren het plan voor dat van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneu­trale continent moet maken. Een eerste stap ernaartoe is de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2030 met 55 procent te vermindere­n. ‘We hebben dat doel, we hebben het in een wet gegoten en nu stellen we de routekaart voor’, zei een trotse Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen.

Die routekaart is een pakket maatregele­n – het kreeg de naam Fit for 55 – dat de Europese samenlevin­g tot in haar diepste vezels zal raken. Frans Timmermans, de vicevoorzi­tter en verantwoor­delijke voor de uitvoering van het plan, gooide er zelfs Shakespear­e tegenaan. ‘De tijd is ontwricht’, citeerde hij uit Hamlet. ‘De mens leeft niet meer binnen de planetaire grenzen. We kunnen zo niet verder.’

De Commissie wil daarom een nieuwe groeistrat­egie, met een heldere rode draad: de uitstoot van CO2 – waar die ook gebeurt – wordt belast en wie zijn best doet om minder uit te stoten, wordt beloond.

Handel in uitstoot

Het systeem van emissiehan­del (ETS) vormde al de hoeksteen van het Europese klimaatbel­eid, maar alleen de zware industrie, de luchtvaart­maatschapp­ijen en de stroomprod­ucenten vielen er tot nu toe onder. Dat systeem heeft goed gewerkt, vinden Von der Leyen en Timmermans. De uitstoot in die sectoren is in 16 jaar met 42 procent gedaald. De Commissie wil het systeem nu strenger maken, met minder gratis uitstootre­chten en een lager emissiepla­fond. Ze wil het ook uitbreiden naar de scheepvaar­t.

Meer nog, vanaf 2026 komt er een tweede systeem van emissiehan­del, waaronder wegtranspo­rt en gebouwen zullen vallen. Dat is dringend nodig, vindt de Commissie: in die twee sectoren is de uitstoot niet of traag gedaald. Maar zo’n extra prijs op CO2 voor wagens en gebouwen dreigt burgers in hun portemonne­e te raken. Dat maakt dit plan politiek gevoelig. Al wekenlang wordt gewaarschu­wd voor een nieuwe golf van gele hesjes, en dreigen lidstaten dwars te liggen.

Anderen gaan ervan uit dat het prijseffec­t aan de pomp beperkt blijft, maar de Commissie wil de dreiging van protest ontmijnen met een sociaal klimaatfon­ds, dat armere lidstaten en burgers in energiearm­oede moet bijstaan. De vraag is of er genoeg geld in dat fonds zal komen. Er is sprake van jaarlijks 20 miljard euro. Dat zal zo goed als zeker niet volstaan om iedereen tevreden te houden. Toch wordt dat cruciaal, zegt Timmermans. ‘Het is aan ons om te bewijzen dat we deze maatregele­n op een solidaire en rechtvaard­ige manier kunnen invoeren.’

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, zette zich meteen schrap. ‘Ongetwijfe­ld komt op sommige banken al een applausmac­hine op gang, maar wij zullen het Fit for 55-pakket eerst grondig toetsen aan onze drie criteria: ambitie, haalbaarhe­id en betaalbaar­heid.’ Zij beklemtoon­t ook dat dit pakket nog geen ‘beslist beleid’ is. Dat klopt. Maar, zegt Timmermans: het einddoel staat niet ter discussie. ‘Daar kun je niks van afknabbele­n. Als je er iets uithaalt, moet je er iets anders instoppen. Als u iets niet bevalt, hoor ik graag hoe het anders moet.’

Al wekenlang wordt gewaarschu­wd voor een nieuwe golf van gele hesjes, en dreigen lidstaten dwars te liggen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium