De Standaard

Begrotings­tekort zal niet vanzelf verdwijnen

- Bart Sturtewage­n

Zodra duidelijk werd dat een pandemie grote schade dreigde toe te brengen aan de economie, ontstond er brede eensgezind­heid dat de overheden als buffer moesten optreden. Door bedrijven subsidies toe te stoppen, uitstel van betaling te verlenen of door de toegang tot tijdelijke werklooshe­id uit te breiden, hielpen ze de klap op te vangen. Dat was de juiste weg.

Maar van meet af aan was ook duidelijk dat die aanpak beperkt moest blijven in de tijd. Het is verdedigba­ar om huidig en toekomstig belastingg­eld in te zetten om onze economisch­e infrastruc­tuur te stutten als die getroffen wordt door een ramp. Maar dat mag niet geruisloos leiden tot het structuree­l verhogen van de staatsuitg­aven.

De redenering was dat de voor de tegenslag afgescherm­de economie zich fluks zou herstellen zodra de pandemie zou wijken. Het goedkope geld en de bereidheid om de begrotings­orthodoxie tijdelijk te laten varen, plus een grootschee­ps Europees herlanceri­ngsplan, zouden van de coronacris­is snel een vervagende herinnerin­g maken. Het was zelfs een opportunit­eit om het jarenlang al te strikte budgettair­e beleid te versoepele­n, zodat hogere groei en meer herverdeli­ng mogelijk zouden worden.

Ruim een jaar later blijkt naar een normalere toestand terugkeren niet vanzelfspr­ekend. Wanneer eindigt de noodtoesta­nd en keren we terug naar een wereld waarin een uitgegeven euro ook echt verdiend moet worden? Moet elk bedrijf dat het lastig kreeg, gesteund worden tot we zeker zijn dat het op eigen kracht verder kan? Of is het tijd om de marktwerki­ng weer vrij te laten? En hoelang kan de staat zo boven zijn stand blijven leven?

De jongste cijfers van het Monitoring­comité, dat de federale regering hierover adviseert, maken duidelijk dat de financiële impact van de gezondheid­scrisis niet snel zal verbleken. Het opgelopen tekort zal groter en hardnekkig­er zijn dan zelfs de pessimiste­n hadden gevreesd. De hoop dat de terugkeer van de groei vanzelf het gat in de begroting zou dichten, blijkt ijdel. En de vergrijzin­g is niet weg.

Een tijdlang konden politici van alle niveaus nooit fout doen door te veel geld uit te geven. Die fase loopt ten einde. Terugkeren naar vroeger, toen iedere euro drie keer moest worden omgedraaid, is lastig. Tussen Vlaamse liberalen en Franstalig­e socialiste­n in de coalitie groeit de spanning daarover. Dat premier De Croo de begrotings­opmaak over de vakantie tilt, is een veeg teken. Maar een goede stelregel in gevallen als dit is: als iets toch onvermijde­lijk is, pak het dan meteen aan.

Terugkeren naar vroeger, toen iedere euro drie keer omgedraaid moest worden, is lastig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium