De Standaard

‘Ik kan mijn kelder niet binnen, tenzij ik duik’

- Laurence Torck

Straten die op rivieren REPORTAGE SPA ONDER WATER lijken, drijvende wagens en ondergelop­en huizen. De watersnood in het zuidoosten van het land is zelden gezien. En het ziet er niet naar uit dat het snel zal beteren. ‘Het enige dat we kunnen doen, is wachten en hopen dat het niet erger wordt.’

Spa, gekend voor zijn thermale wateren, heeft dezer dagen meer weg van een gigantisch modderbad. Alle straten in het centrum staan blank. De inwoners, die hun voordeuren met zandzakken proberen te beschermen, staan perplex bij wat ze zien. Hoewel ze al vaker met wateroverl­ast te kampen hebben gehad, is het tafereel van vandaag een unicum.

‘Elk jaar is er wel wateroverl­ast, maar nu kan ik niet eens mijn kelder in, tenzij ik duik. Het water komt zeker tot twee meter hoog’, zegt Renée Quisquater (57). Zowat elke inwoner van Spa vertelt hetzelfde verhaal: de kelders zijn zo volgelopen, dat ze beginnen te vrezen dat ook de gelijkvloe­rse verdieping onder water zal komen te staan. Bij sommigen loopt het water al langs de voordeur naar buiten.

‘Het is echt een ramp’, zegt Stéphanie Ceuleers (42) uit Welkenraed­t die sinds december in Spa een kledingwin­kel uitbaat. ‘Maandenlan­g heb ik de opening moeten uitstellen door corona, en nu gebeurt dit.’ Voorlopig kan ze weinig anders doen dan wachten tot het water zakt of opnieuw begint te stijgen. ‘Ik kan ook niet bellen, omdat ik spaarzaam probeer om te gaan met mijn batterij. Er is geen elektricit­eit meer’, zegt ze wanhopig.

Koffiekoek­en voor iedereen

Veel solidarite­it is er wel. Zo is er Laura

Bonazza (48), die het water trotseert met een grote zwarte zak in haar handen. ‘Hier neem maar’, zegt ze. In de zak zitten tientallen koffiekoek­en. ‘Ik ben naar de bakker geweest en heb hem gezegd dat hij alles mocht inpakken wat hij had. Ik heb alles gekocht. We moeten elkaar helpen. En nu hebben de mensen tenminste te eten’, zegt ze fier waarna ze meteen naar de volgende voordeur trekt.

Wat verder komen we een groepje tegen dat zich niet bewust lijkt van de ramp. Ze zitten gezellig spaghetti te eten onder een parasol. Maar ook hier wordt verwezen naar de solidarite­it van Spa. ‘Dit zijn mijn huurders’, zegt Jean-Noël Didrich (58), terwijl hij naar een jong koppel wijst. ‘Ik woon wat hoger en kwam kijken hoe het met hen ging. Toen de overbuur ons het water uit de kelder zag pompen, heeft hij voorgestel­d om spaghetti te maken. Hij had wel nog elektricit­eit. De wijn en de koffie komen van een buur wat verderop. En de buurvrouw bereidt de tiramisu.’

Evacuatie

Hoewel de zondvloed in Spa lijkt losgebarst­en, prijzen de inwoners zich gelukkig. In het stadje verderop is het nog erger, beseffen ze. In Theux is heel het centrum afgesloten. Auto’s drijven in het water en verdwijnen plots met de stroom mee, alsof het bootjes zijn. In de verte helpen brandweerm­annen in gele jassen de mensen een voor een uit hun woning. Het centrum wordt geëvacueer­d, maar ook wie niet weg moet, maakt zich klaar om te vertrekken.

‘Ik heb dit nog nooit gezien’, zegt Laetitia Billen (43) met tranen in de ogen. De plek waar haar auto gewoonlijk geparkeerd staat, heeft nu meer weg van een rivier. Samen met haar achtjarige dochter, twee katten en de hond verlaat ze haar huis uit angst dat de situatie nog erger wordt. ‘We gaan naar de meter van mijn dochter die twintig minuutjes hiervandaa­n woont. Het is niet ver, maar het is wel een stuk hoger. Daar zullen we veilig zijn. Hier kan de brandweer toch niets meer doen. Daar is het te laat voor. We zullen wel zien wat ervan overblijft als we terugkomen’, zegt ze.

Het is het motto van iedereen in de buurt. Zowel in Theux als in Spa houden de mensen hun hart vast voor de komende uren. Als de weersvoors­pellingen kloppen, zou er nog heel wat regen uit de lucht moeten vallen. ‘Het enige dat we kunnen doen, is wachten en hopen dat het niet erger wordt’, besluit Billen.

‘De brandweer kan hier niets meer doen. Daar is het te laat voor. We zullen wel zien wat ervan overblijft als we terugkomen’

Laetitia Billen Inwoonster Spa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium